22 Jun 2015

5 Tips Pemakanan Ketika Berpuasa

Bismillah wal hamdulillah

Salam Ramadhan buat semua...dh 5 hari kita berpuasa rupanya...Alhamdulillah atas nikmat dan Rahmat Allah buat kita semua. Macam mna puasa anda semua?

Jom!belum terlambat untuk saya kongsikan beberapa tips pemakanan utk puasa anda.1. Jangan Tinggalkan sahur kerana ia dapat membekalkan nutrien penting dan tenagayang anda perlukan untuk kekal cergas pada waktu siang. Ia juga akan mengurangkan simptom kelaparan seperti sakit kepala dan mengantuk.

2. Minumlah jus buah-buahan segar dan bukannya minuman bergas,kopi atau teh. Minuman smooties yang mengandungi susu,yogurt, ais dan buah adalah minuman yang menyegarkan dan membekalkan banyak keperluan buah-buahan harian anda. 

3. Sup sayur-sayuran membolehkan anda makan sayur-sayuran berbeza dan memberi vitamin, mineral dan serat tambahan dalam diet

4. Elakkan meminum teh ketika bersahur kerana ia boleh menyebabkan anda ternyahhidrat.

5. Selepas berbuka, berehat seketika, kemudian bangun dan berjalan-jalan. Lakukanlah aktiviti-aktiviti ringan.


ikhlas penuh cinta
-ummi tasneem & Kauthar-
0124322400

Tiada ulasan:

Daisypath Anniversary tickers
 

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya