16 Disember 2009

CINTA KAMI

Salam pertemuan...moga semua chat2 blaka & diriku semakin tabah mengharungi segala2nya...rabbi yassir ya Allah...:(

Hmmmm...
KEJAUHAN ini...membuatkan hati sy semakin merindui my zauj yg jauh d mata...KEJAUHAN ini mengajar erti KERINDUAN....hati kami sudah bersatu dalam denyut nadi ini....perasaan kami sudah bersatu dlm jiwa ini...KECINTAAN kami sudah terpateri dalam satu AKAD yang diredhaiNya....

Hati2 kami bersatu atas ketentuanMu...Rasa Cinta kami penuh
SABAR...kecintaaN kami IKHLAS terus BERTAHAN...rasa SAYANG kami terus setia MEREDHAI.....


YA ALLAH...jangan pernah palingkan
HATIKU dari terus MENCINTAInya seperti mana aku MENCINTAIMU.....Ya ALLAH...limpahkan benih KETAQWAAN kami seperti mana KETAQWAAN kami padaMU....Ya ALLAH...Limpahkanlah nikmat dan Rahmat MU pada jiwa2 Kami....Moga Rasa SAYANG & CINTAKU padanya seperti mana rasa SAYANG & CINTAKU padamu...Amin Ya Rabbal 'Alamin...

alazwar::
SAYANG akan terus bertakhta Di Hati ZAUJAH mu wahai ZAUJ KU>>>>

30 November 2009

Hmmm...Kecewa

Alhamdulillah bertemu lagi diruang yang agak singkat ini.kecibukan di kelas agak memenatkan dan memendekkan jurang penggunaan ICT nie.Bukan apa,mlas bagi sy nk keluarkn laptop sbnarnya...hmmm..da masuk 2 mgu berjauhan dgn keluarga dan suami tercinta.Masa agak terbtas dgn cuti AidilAdha yang cuma 4hari sja...mlm nie agak syu hati ini mengenangkan bonda dan suami d kg..hati lbih syu teringatkan bonda yg agak uzur akhir2 ini....baru2 nie jauh akibat kesan tekanan darah tinggi..pening2 dn akhirnya pitam...hmmm.risau...ingt cuti nie blhla dudok2 kat umah temankan bonda...tp tanggungjwb mengatasi segalanya...sy tinggalkan suami dan keluarga untk satu cita2...hmmm...mana perginya tonggak keluarga yg sntiasa dibangga2...hmmmm...yng m'jadi harapan untuk bersandar bahu...yg menjadi pembantu dikala perlu...hmmm...mana mungkin nisa'2 yg ada mampu menggalas tanggungjawab yg ditinggalkan...mungkin hadirnya si suami mampu mengubat segala kekecewaan dihati...hmmm...moga bonda sihat2 slalu....salam kerinduan dari anakandamu..ILHAM,Jawi,Pulau Pinang.....
alazwar::moga bertabah slalu...

23 November 2009

Bersabar

9.0 mlm
Diploma Pendidikan-Kursus Dalam Cuti UPSI
ILHAM,Jawi Pulau pinang
Assalamualaikum...da lama rasanya x update blog...nie pn b'kesempatan coz x dak klas mlmnie...hmmmm...sedeynya....kali sy t'paksa belajar berjauhan dgn suami wlupun hakikatnya pedey...hu3...(*sabaqya abg)sejak 8 bulan bersama, kami x penah berpisahpun...dis da 1st time..huhuhuhu...setahun setengahja abg kena bersabar...sbb sya terpaksa tinggalkan suami sy kat umah...hmmmm....sedeynya...rindu....rabu nie sya balik umah...yeyeye...hmmm...rindu kat mama,kakak,wafi n my zauj...hmmmm...moga sy terus bersabar

11 November 2009

HingGa SaaT Ini....Kami MereDhaiNya

Ya Allah...andai ini ketetapanmu...Kami MeredhainYa....Berilah Kami Kekuatan dan Ketenangan juA keBahagiaAn SesunggUhNya...hati2 Ini MilikMu...

7 November 2009

Selamat Hari Lahir

Assalamualaikum....da lama rasya x update sometin kat blog sya nie kn...sbnarnya bnyk kisah nk d uploadkn tapi malasja rasa...hmmm..smlm, 6 November 2009....tarikh lahir arwah baba...rindu pulak rasanya...da 3 tahun baba tinggalkan kami...dlu klu besday baba, kami belikan kek....pas2 kita buat mkn2 1 famly....skrg kami anak2 cuma mendoakan baba dri jauh....Rindu kami kat baba x mungkin terhakis....rindu mama pada baba, mungkin makin menggunung kn...:)nk diceritakan saat2 manis bersama arwah baba, mungkin x tertulis rasanya...Cuma apa yang kami anak2 dpt lakukan adalah mendoakan baba di sana...menziarahi kubur baba dan sedekah apa yang patut...Baba, Hepi 67th besday...we all mis u....

21 Oktober 2009

Kawan @ Sahabat????

Salam dan jumpa lagi kita...
Hmmm...semenjak dua menjak nie,sya perasan yg sya in "sad mood"..:'(. y???hmmmm...1 perkaraja....hmm...biarlah ianya bersarang d hati sya...Moga Allah permudahkan sy....Hmmm,sbnarnya sy nk share sdikit perasaan,hati sy berkenaan seseorang yg boleh dianggap sbgai shbt...kwn nie org yg kita kwn hari2...sahabat mungkin seorang yang da terlalu jauh d lubuk hati kita,saling berkongsi segalanya hatta makanan kita...(hehehe*2pn klu adala)...nak lbih terperinci maksud kawan/sahabat, blhla bukak kamus dewanya...:)

al-kisahnya....

Sya mengenali sahabat sy ini....cukuplah sy knalkn dgn "I"...7 tahun yg lalu..(nie da masuk mood sedey...sob..sob...)...waktu kami sma2 melanjutkan pelajarn di Kelantan..dlm tahun 2002...kami d pertemukan ketika mula2 masuk ke bilik kami.Hmmmm..kbtln kami sma2 sekelas...mcm2 da harungi bersama...mungkin kwn sya 2 da lupa...tp sy cukup mengingati setiap waktu bersama...setelah 3 tahun kami bertungkus lumus, tahun 2005 kami sma2 menamatkan diploma kami dgn jayanya...Mgkn takdir dan jodoh Allah, kami bersama2 dpt menyambung ijazah di Shah Alam....ya..skali lagi kami ditempatkan di bilik yg sama tp kali ini berlainan kos dan kelas...tp masih setia bersama2....hmmm..sedeynya...:'(
Tp makin bnyk lagi yg kami share time nie...maklumla da besar2 semua...kami buat mcm2 benda sma..wlupn si "I" nie rajin balik umah....2 tahun kami berusaha dan belajar sama2...akhirnya 2007 kami berjaya berkonvo ijazah lak....hmmmm...

2009....kami masing2 da kerja & masing2 pun da kawin...tp apa yg agak sy kesalkan knapa dia berubah...Hmmm..msg langsung x berbalas..dia akan msg sya bila dia perlukan bantuan wlupn sya sedia membantu bila2 masa...akibatn kerana terkilan,sy x sampai hati nk bals msg kwn sy tue...sbbnya, dia hnya pntgkan bnda lain berbanding persahabatn kami...Patutkah????Bagi sya, persahabtan sy dgn kwn2,x kira zaman men,rendah atau d ipt,biarlah sampai bila2....x guna sya menyanjung p'sahabatan kami klu sya x d pedulikan...sya m'harapkan agar dri sy diingati wlupn hakikatnya tidak...mungkin si dia sedang berbahagia dengan suami tambhan beliau akn menimang cahaya mata x lama lagi....hmmmm...sya cuma nakkan persahabatan kami smpai bila2...bukan hnya ketika pertolongan d'perlukan....mana mungkin nk m'hantar msg pn m'jadi bebanan...hmmm...renung2kan....
p/s:sedeynya....moga persahabatan sy dgn kawn2 lain akan berkekalan smpai biila....Syg hampa semua.....
gambaq kwn2 lain x dak...:)

Sbhgn dr sahabatku...mis u all....



adibah & faridah...also my beloved 2

13 Oktober 2009

Kenangan

12 oktober 2009
9mlm
Leman Corner

Smlm pas balik keja, my zauj ajak mkn kat luaq.Dia x bg sy masak dgn alasan tinggal kami berduaja kat umah.kbtl mama dgn semua ahli umah yg lain ke K.l untuk knvo adik sya kat UIA...Untuk pengetahuanla,leman corner nie agak famousla d kwsan jjhan guaq ngan yannie...klu mai cn, blhla mkn mee udang ngan western food dia.sedap....tp dia ada menu tmbhn dr kdai nie...untuk mklumat lanjut,blh p sndri na...:0)
ok...berbalik crita sya...kbtln sebelah meja sya dan my zauj sebelah dgn meja 1 famly nie..hmmm,tgok si ayah 2 buatkn sya ingtkn baba sya...muka???of cos la x sama...yg buat sy teringat,sebab si ayah bawak isteri ngan anak2 yg sramai 8 orng...hehehee...samala mcm famly sya.kami 8 bradik.sma mcm pakcik 2...dan juga sma, dia ada 2 orngja anak lelaki...sma la mcm famly sya.hmmm..sedeynya...mgkn dia bwk anak2 dia makan sbb da dpt gaji bln niekan...samala mcm sya dlu,kami sekeluarga akan mkn kat luaq bila bab dpt gaji...p la meriam timbul.kuala muda ngn s.p...mkn2...pastue balik...ha, ramai2 la kami p...hmm...sy tgk,anak dia yg sulung mgkn ada mslh kot coz adik dia yg ke3 yg main peranan layan adik2 dia yg kecik.kakak yg sulung 2 cbukja mkn kat dia(ni bhasa kedah)...xpa,mgkn adik dia ambik peranan sbgai yg sulung sbb kakak 2 x chat....tp yg sma mcm kami dlu,masing2 pas mknn masing2..yala, pkat2 rasakan...my zauj lak cbukja layan baby pakcik 2 yang bongsu....hmmm...rindunya zaman kanak2 dlu..kenangan kn semua...yang paling diingati dan dirindui kenangan dgn arwah baba...ya...paling dirindui...kenangan....
p/s:Al-Fatihah untuk arwah baba...da nk masuk tahun ke3.

Bersawang....

Salam Pertemuan skali lagi....da lama rasanya x update blog sye.Last week cbuk dgn majlis hr raya....n last majlis.mjlis knduri arwah kat umah sya...thanks untuk kwn2 yg datang...dikesempatan ini,sy juga ingin mengucapkan slamat pengantin baru untuk kawn2:

najiyah & zarul-my best frend mmas
majdah & ikhwan-also best buddy kat mmas dlu
intan & pasangan-yes...also my best buddy kat mmas dlu...

tahniah untuk semua kwn2 yang da kawin time raya hr2...moga jodoh dibina, kekal hingga ke syurga...Amin...

10 September 2009

::Menghilang???~(*-*)

Hmmm...skrgnie sya da mula cbukya...bnyk benda nk buat..huhuhu...da lama x update blognie...huhuhu...sejak puasa,blum ada apa2 entri lgi yg d post...slalu kat skolah smpai ptg.blik umah, x sempatpun nak onn laptop...dua menjak nie, cbuk iftar kat skolah ngan anak2 homeroom...nant sya akn try upload latest picture of my activity.

alazwar:: nak wish tahniah kat m/su hidayah yang bakal bergelar ibu
:: to kak jah maahad~tahniah jugak lepas 3 tahun menunggu...semoga slamat semuanya...sya????huhuhu...

~nak g buat kejeni:)

17 Ogos 2009

Isteri, Ibu Mithali


Siapakah wanita yang layak dipanggil ibu mithali, isteri sejati? Adakah anda, saya ataupun wanita-wanita lain di dunia ini. Marilah kita analisa diri kita sejauh mana kita mencapai ke peringkat tersebut dengan berpandukan analisis yang diberikan oleh Dr. Fadzilah Kamsah. Beliau menjelaskan penganalisisan diri perlu bagi ibu mithali dan isteri sejati dalam membentuk sebuah rumahtangga harmoni.
Seseorang pendidik keluarga seharusnya memfokuskan diri pada aspek-aspek tertentu seperti:-
* Berdoa memohon keredhaan Allah.
* Mengistiqamahkan sunnah dan penghayatan Islam dalam rumah tangga.
* Membersihkan hati dan pemikiran.
* Membina kebahagiaan secara proaktif.
* Mendidik diri sendiri.
* Mengamalkan komunikasi dan hubungan kemanusiaan berkesan berdasarkan al-mawaddah(kasih sayang) dan ar-rahmah (kasih-mengasihani).
* Mengamalkan sikap dan pegangan yang betul.
* Mengamalkan suasana persekitaran yang kondusif dan merangsang dalam rumahtangga.
* Membina rumah tangga berasaskan al-Mu’asyarah bil makruf (pergaulan dan hidup bersama secara baik dan diredhai Allah).
* Pembangunan fizikal dan kesihatan.
* Muhasabah diri. Oleh itu, di manakah diri kita.

Adakah kita telah berjaya melaksanakan kesemua 11 aspek ini atau hanya separuh daripadanya sahaja.
Jika anda telah berjaya, saya ucapkan SYABAS! Namun begitu, ia masih tidak mencukupi lagi. Ada beberapa perkara lagi yang perlu dititik beratkan lagi untuk mencapai tahap IBU MITHALI ISTERI SEJATI!!!
Menurut beliau lagi, seseorang ibu dan isteri positif mesti mempunyai 9 sikap mental iaitu:-
1) Positif terhadap perubahan.
2) Positif terhadap diri sendiri.
3) Positif terhadap kepimpinan
4) Positif terhadap masalah.
5) Positif terhadap orang lain.
6) Positif terhadap keadaan emosi.
7) Positif terhadap idea kreatif.
8) Positif terhadap membuat keputusan.
9) Positif terhadap qada’ dan qadar.


Selain daripada itu beliau juga turut menggariskan beberapa petua untuk menjadi ibu mithali. Antaranya ialah :-
- Analisis diri daripada pandangan anak.
- Sedari dan fahami perbezaan anak daripada segi fizikal dan emosi.
- Bercakap benar.
- Kotakan kata-kata.
- Didik anak mengenai kemahiran sosial.
-Gunakan masa jitu untuk mengajar.
- Wujudkan suasana positif dalam rumah tangga.
- Gunakan belaian positif lebih daripada negatif.
- Padam rekod negatif dalam pemikiran anak.
- Melatih anak berfikir.
- Dedahkan anak kepada pelbagai pengalaman.
- Tunjukkan contoh sihat dalam rumah tangga.
- Memimpin anak menyempurnakan ibadah umum dan khusus.
- Hidupkan sunnah dalam rumah tangga.
- Sentiasa berdoa mendapatkan bantuan dan rahmat Allah.
- Mengenal pasti potensi anak dan menyerlahkannya.
Menjadi seorang ibu mithali bukanlah mudah. Mereka mempunyai berbagai peranan dalam rumah tangga. Paling penting adalah sebagai :-
*Pendidik keluarga.
*Pemimpin kedua dalam segala hal berkaitan rumah tangga.
*Penasihat.
*Doktor dan jururawat.
*Mendisiplinkan anak-anak.
*Kawan atau sahabat.
*Penyelesai masalah.
*Merangsang perkembangan mental anak-anak.
*Mengawasi perkembangan dan tingkah laku anak.
*Model pada anak-anak.
*Mendoakan kejayaan anak di dunia dan akhirat.
*Mengawal ekonomi rumah tangga.
*Menjaga harta suami dan keluarga.

Selain daripada itu terdapat 13 prinsip ibu mithali yang boleh dicontohi iaitu :-
1) Ibu menyerlahkan keunikan tersendiri.
2) Tidak ‘berebut kuasa’ dengan anak-anak.
3) Memahami teknik memuji dan mengkritik anak.
4) Bersangka positif terhadap kebolehan dan kecemerlangan setiap anak.
5) Mendidik anak berdikari.
6) Mempunyai nilai diri tinggi.
7) Bersedia meminta maaf daripada anak-anak.
8) Bertindak secara jamaah.
9) Mengorbankan kepentingan peribadi.
10) Memberi perhatian rapi terhadap setiap kegiatan yang dijalankan.
11) Meneroka dan merangsang potensi anak.
12) Sentiasa meningkatkan diri daripada segi keterampilan keibubapaan.
13) Sentiasa berdoa untuk kesejahteraan keluarga.

alazwar::moga diriku menjadi isteri dan ibu mithali...Amin


13 Ogos 2009

cerita lawak...

Salam..sajaja post entri nie...crita pasai sorang guru kat skolah sye ye..
nama diberi..noraini(*panggilan manja kak ani cute...(*-*))...ngenge..kak ani yang baik..cikgu sejarah kat skolah sye ye...alkisahnya...
::purse kak ani telah hilang dari tangannya..katanya mungkin ada orang yang masuk umah dia...hilangnya purse2 mgu lepas...tuptup smlam dia kata, sampai pos laju kat umah dia...
Daripada????ha....x dak pengirimnya..tp isinya adalah purse beliau...sungguh klaka...sebab penyamun 2 baik sungguh...dia calaih(org kedah punya bahasala)..duit 280rgt dalm purse2, then dia bg balik purse2..mungkin dia kesian kat k.ani sebab nak kna buuat i.c dgn lesen balik..tp 1 lagi, nasib kat kredit k.ani dia x rembat skali....tima ksihna mr penyamun...:)
alazwar::jgn tiru penyamun kat atasya...

11 Ogos 2009

Kerinduan..

Salam..jumpa lagi kita...moga sentiasa di berkatiNya..

Dah lama rasanya x menjengah blog abg fajar dan keluarga..terasa sedikit kerinduan buat Arwah Amir Yusuf...sejak sy mula berbloging, sya tlh t'masuk blog abg fajar...tiap2 hari buka laptop, kerinduan pasti menyentap sanubari..
Kerinduan buat Amir Yusuf pasti menyapa..ya, wlupn x penah mengenali wajah si kecil itu...rasanya x sempurna klu tidak membaca coretan abg fajar.

Pasti ditemani linangan air mata tatkala membaca coretan si "ayah"...penuh keikhlasan...penuh kerinduan...teringin hati ini untuk bertemu dan berbicara dengan abg fajar sekeluarga...Tak pernah si "ayah" berhenti merindui "amir Yusuf"...

Pasti ada hati2 di luar sana yang akan tersentuh tika membaca setiap coretan abg fajar...Moga Abg Fajar, K.anis dan Najla tabah selalu...Allah telah merencanakan tiap yang terjadi dan menjanjikan untuk anda yang Lebih Baik.....

::salam sayang penuh kerinduan buat Amir Yusuf di sana..Al-Fatihah::

alazwar:moga diriku dikurniakan hati seteguh Zulaikha...Amin

4 Ogos 2009

Terima Kasih...

Assalamualaikum...

Hmmm...rindunya nk jumpa my zauj...act, usia perkahwinan kami baruja masuk 5 bulan..tp masih berdua..hmmm, rindu nak rasa jd bakal ibu...hmmm,mgkn Allah blum izin untuk aku dan suami jd bakal ummi dan baba...aku slalu jugak tanya my zauj,"abg, bila kita nk dapt baby?"jawapan"sayang sabaqla yek..nant adala"...2 la lumrah org kawinkan.da berkahwin, mst nk ada anak...bendani da jadi kewajipankan...kita berkahwin untuk saling melengkapi dan menyambung zuriat Nabi Adam....
Hmmm..segangak nak post entry nie ..tapi sebagai tanda trima kasih kat suami...hmmm, rasa terharuja..teringat satu mlm 2..

24 Julai 2009
11.30 mlm...
baruja nak tidoq, tgok2 abg kat sebelah nangis...(*x la mcm aku nangis)ayaq mata dia meleleh.perbualannya....
t(panggilan my zauj kat aku): napa abg nangis?
my zauj: abg syg sgt kat t...
t: hmmm...apadia???(besala aku...)
my zauj: abg syg t...
t:t pun sma...t akan syg abg smpai bila....
aku rasa sgt terharu bila my zauj ckp mcm2...sebak pun ada...akhirnya kami sama2 nangis mlm2...hehehe,,,sweet time...bahgia sgt2..
abg...kat cn t nk ucapkan terima kasih sbb sudi jd teman t..moga kasih yg kita bina sentiasa bwh redhonya dan diberkatiNya...terima kasih sbb sudi jd teman dan kekasih yang terbaik...sudi terima t yang garang, yg suka nangis, yg ckp kuat2, yang suka merajuk, yang suka marah2...t akan terus syg abg seumur hidup t....
Terima kasih atas segalanya sayang....

alazwar:sila jgn terkejut dgn entri di atas

Cuti Hujung Minggu

Bismillah wal hamdulillah.

Da lama rasanya x update blog nie wlupun 2, 3 hr lepas da msuk untuk post entry besday mama. Macm biasala kehidupan slps berumah tangga nie agak cibuk. Kat skolah smpai pukul 5,balik umah..dalam pkul 6 bru smpai.Nak jln2 berdua dgn zauji pun susah…yeker???(hehehehe…padahal mlm2 kluaq jugak untuk dinner kat luar)

24 Julai 2009 /Jumaat

Saja mintak mr suami ambik cuti coz mak mentua dok sebut nak balik umah wan ja kat jeneria.act, musim buah sebenarnya..2 yang balik kg.Cuti israk Mikraj barunie, aku da spent masa untuk famly aku sndiri. Paginya bwk adik2 p berkelah dgn kakak aku.Sblh petang hantar adik ku Fadzlina d Bukit Kayu Hitam(SBPI Kubang Pasu).

Hari nie kami da plan nk bwk mak dgn adik2 ipar balik kg wan di jeneri. Kami bertolak dari Sedaka lbh kurang pukul 11la…smpai Guaq,(kg halamanku..heheeh)kami belila sikit ikan2 dan kueh mueh nak bwk p umah wan ckit…rasa happening jugakla nk balik kg kali nie.bukan apa, mak da janji dgn pak ndak(adik lelaki mak)nk g berkelah dkt air terjun blkg umah pak ndak(bestnya….). Sblum nie pn dah pnah balik, waktu kami lepas kahwin dlu, tue pn x dan nk p umah pak ndak sebab p mkn nasik umah wan.
Pukul 12 lbh mcm 2 kami smpai, mak ndak da goreng cucoq cempedak. Mr Suami pn dgn rajinnya ajak aku siang ikan…bestnya, lama x buat keja mcm nie sama2 dgn mr. suami.Kami siang ikan ala-ala dlm utanja, cabut perot dgn tangan ja.

Lepas jumaat bertolak g jeram blkag umah mak ndak…best…mandi smpai ujan turun…heheheh

Alamak, mlas nak ngarang pulak…kami kat jeneri smpai ptg.pas solat asar, bergerak ke umah tok wan….makan cucoq cempedak+sembang2, kami gerak balik umah

6 petang: kami ke padang ragut jumpa dgn syed kwn my zauj yang buat ternakan burung puyuh…bestnya…..(*best apa tgok puyuh ja…;)

8mlm : x balik lagipun, kami terus ke Laguna, ada carnival kedah sejahtera…x dak apapn…jln2 kat cn, pastue trus balik n singgah makan di Leman Corner (*tempat yang slalu aku dan my zauj mkn lepas kawin)

10 mlm : smpai umah…;)


aksi my zauj kat jeram...ala2 ikan duyong berehatla kunun...


aksi mak, adik2 ngan abg ambik buah rambutan

alazwar: nanti nak balik lagi kampung...:0)

23 Julai 2009

Selamat Hari Lahir Mama



Selamat Hari Lahir Mama yang ke 53...moga mama terus di panjangkan umur dan dimurahkan rezeki selalu...kami akan terus menyayangi mama smpai ke hujung nyawa...We all luv u...
Sayang selalu dari anak-anak dan cucu-cucu mama
faezah & asri = helwani ibtisam dan hifdzulwafi
fuad & Hanis = nurin hannani
fakhrati & Azman = ----- -----????huhuhu
Farhaini & ------ -----=????heheheh mcm poyoja
Ahmad Fauzan
Farah Izzati
Fadzlina
Fadzilatulain


p/s: gambar laterya...mama, hadiah nant dluna..x tau nk beli apa


*hadiah dari sri lanka mana????

6 Julai 2009

Amir Yusuf

Salam…bertemu lagi…da lama x update blog nie…kali nie hanya ingin berkongsi sedikit rasa dgn semua pembaca…da lama aku ikuti blog abg fajar dan zaujah k.anis x cilap…kisah sedih dan penuh permainan perasaaan…bila on ja laptop, blog abg fajar yang aku mula2 search….takziah buat adik amir yusuf…aku copy entri kat bwah dari blog abg fajar…maafya, niat di hati Cuma ingin berkongsi sedikit rasa ketabahan dan kekaguman dari jiwa abg fajar sekeluarga…ada sendu yang terzahir tiap kali menatap dan membaca blog beliau…jatuh cinta buat amir yusuf turut merobok di hati…moga payung emas menanti kedua ayahbonda Amir Yusuf…buat kwn2…moga entri ini menambahkan lagi doa2 buat anakanda Amir Yusuf….
www.fajaril.net
MEMORI BUAT AMIR YUSUF…
Untuk Terakhir Kali
Detik-detik bersama Amir Yusuf
Ayah usap kepala Amir Yusuf. Ibu bacakan bersama surah-surah suci agar dapat mengurangkan kepedihan yang ditanggung oleh dirimu sayang. Bukan saja untuk Amir Yusuf, tetapi juga buat jiwa ayah dan ibu di dalam melalui detik-detik getir ini.
Malam sebelumnya, setelah sekian lama Najla tidak dapat bertemu, akhirnya terlerai juga kerinduan antara Najla dan Amir Yusuf. Berbulan lamanya berada di wad PICU, hanya 2 kali sahaja Najla dapat melihat wajah Amir Yusuf. Itupun tidak sampai lima minit. Kawalan yang begitu ketat tidak membenarkan pelawat memasuki ruangan ini kerana keadaan bayi di dalam sini begitu lemah dan mudah terkena sebarang jangkitan.
Alangkah syukur dan gembira hati ayah dan ibu dengan peluang yang diberikan. Tidak tergambar apakah yang Najla rasai sewaktu melihat Amir Yusuf di dalam keadaan sedatif. Ayah dukung Najla. Ayah terangkan kepada Najla segala mesin, tiub dan wayar kepada Najla. Dari riak wajahnya, penuh dengan rasa sedih dan simpati.
“Najla nak doa untuk adik Amir Yusuf?”
Dengan perlahan, Najla berdoa.
“Ya Allah, sembuhkanlah Amir Yusuf. Najla sayang Amir Yusuf. Ya Allah, permudahkan PhD ibu ayah. Berkatilah, rahmatilah hidup kami.”
Keharuan menerjah hati ayah. Kasih sayang yang mengikat terasa begitu erat dan tulus. Ayah kucup pipi Najla.
Malam itu, Najla pulang ke rumah ditemani Kakak Adibah. Ayah dan ibu terpaksa menemani Amir Yusuf yang begitu memerlukan ayah dan ibu. Dua malam ayah dan ibu setia di sisi. Tanpa secebis rasa jemu. Demi kasih sayang yang tercipta.
Kesan jangkitan di dada Amir Yusuf semakin merebak. Ia semakin memberi kesan yang teruk kepada sistem pernafasan dan melumpuhkan lagi sistem lain di dalam badan Amir Yusuf. Segala usaha dan upaya telah dilakukan oleh doktor. Namun, mereka harus mengakui bahawa tiada lagi yang terbaik dapat mereka berikan. Pedih sekali khabar ini. Ayah dan ibu harus redha.
Kali pertama mendengar berita itu, ayah dan ibu masih lagi mampu bertahan. Inilah ketentuan dari-Nya. Biarpun terasa menggeletar seluruh tubuh, ayah hanya mampu bermohon agar Allah mempermudahkan segalanya.
“Is there any hope?”
“No. I’m sorry.”
Demikianlah kata Dr Mark yang sejak semalam berusaha memberikan yang terbaik buat Amir Yusuf. Kuasa manusia begitu kerdil jika dibandingkan dengan-Nya. Ayah dan ibu pasrah. Kita lalui semua ini dengan redha.
Pagi Jumaat yang permai, ayah dan ibu duduk di sisi katil Amir Yusuf. Ayah pegang tangan Amir Yusuf. Ayah belai. Ayah kucup. Ayah usap. Berulangkali. Ayah cium dahi Amir Yusuf. Lama. Ayah mahu terus mengingati bau Amir Yusuf ini sampai bila-bila.
Dan entah mengapa, satu rasa menerjah di hati ayah. Bagaimanakah agaknya hari-hari tanpa Amir Yusuf? Tanpa dapat melihat dan menyentuh dirimu sayang? Bagaimana harus ayah pujuk jiwa ini agar menerima segalanya dengan tabah?
Air mata yang ayah tahankan sejak semalam terus deras mengalir. Ayah tidak mampu melawan perasaan ini. Sedu ayah menjadi-jadi mengenangkan perpisahan kita. Pudar sudah bayangan masa depan kita bersama. Sungguh, ayah kalah dalam perang emosi di dalam jiwa yang bergelora secara tiba-tiba.
Ibu kucup wajah Amir Yusuf. Tangis ayah dan ibu bersatu.
Amir Yusuf adalah anugerah yang begitu istimewa. Amanah yang diterima dengan penuh kesyukuran meskipun penuh dengan air mata. Pelbagai komplikasi yang wujud ke atas Amir Yusuf. Namun ayah dan ibu berbangga di atas segala perjuangan Amir Yusuf selama ini. Dari bermacam rawatan dan pembedahan hingga kepada hari-hari yang dilalui penuh dengan debaran dan harapan.
Ayah kucup Amir Yusuf. Ayah kucup sekali lagi. Itu dari kakak Najla yang begitu sayang dan rindukan Amir Yusuf. Alangkah sedih mengenangkan kakak Najla tidak dapat bermain dan bermanja dengan Amir Yusuf. Kucupan seterusnya. Itu dari Tok Bah, Tok Mi, Wek Lanang dan Wek Wedok yang berada di kampung halaman. Jauh dari kita. Yang selalu menyulam rindu. Yang terlalu kasih dan sayang kepada cucu mereka yang satu ini. Hanya melihat Amir Yusuf melalui gambar. Yang selalu menangis mengenangkan Amir Yusuf dan tidak mampu berbuat apa-apa melainkan berdoa dan bermohon kepada-Nya sentiasa.
Ayah kucup Amir Yusuf lagi. Itu dari semua pakcik, makcik dan sanak saudara Amir Yusuf yang begitu rindu sekali. Yang sama menangis dan terharu mengenangkan Amir Yusuf. Tidak jemu menghimpun doa dan harapan. Memohon Dia mengurniakan rahmat yang berlimpahan untuk kita sekeluarga.
Ayah kucup lagi dan lagi. Pada dahi. Pada kening. Dalam sebak. Dalam rasa keharuan. Dalam penuh rasa sayang. Itu dari ayahanda-ayahanda, bonda-bonda, pakcik-pakcik dan makcik-makcik yang begitu setia dan kasihkan Amir Yusuf. Biarpun tidak pernah melihat atau ada tidak mengenali, mereka tidak jemu berkongsi kasih dan sayang, doa dan harapan hingga ada yang sama menangis bersama ayah dan ibu. Alangkah terharunya hati ini. Begitu banyak jiwa yang murni di luar sana. Baik dari kenalan rapat mahupun tidak. Betapa istimewanya Amir Yusuf, membuka jiwa insan-insan yang berjauhan dan yang dekat bersatu di dalam satu ruang rasa. Melimpah kasih sayang buat Amir Yusuf.
Maafkan ayah dan ibu, sayang. Hanya di sini saja kemampuan ayah dan ibu. Maafkan juga kerana kami tidak dapat menjaga Amir Yusuf seperti mana kami menjaga kakak Najla. Amir Yusuf, janganlah lupakan ayah, ibu dan kakak Najla, ya sayang. Amir Yusuf akan bertemu dengan Allah. Amir Yusuf akan dijaga oleh Allah. Amir Yusuf mohon kepada-Nya, agar nanti kita semua disatukan semula di syurga, tempat Amir Yusuf bermain.
Bacaan di paparan semakin tidak memberangsangkan. Pada waktu ini, Dr Mark memberi peluang kepada ayah untuk mendakap Amir Yusuf. Dengan penuh hati-hati, dengan penuh kasih sayang, Amir Yusuf berada di dalam pangkuan ayah. Ayah peluk erat Amir Yusuf. Seakan tidak mahu melepaskan. Ibu berada di sisi, membacakan surah Ya’asin. Moga semua itu menjadi teman ketika Amir Yusuf di alam sana.
Bergetar rasa di jiwa. Bertambah gelora di dada. Ayah bisikkan betapa sayangnya ayah dan ibu kepada Amir Yusuf. Betapa rindunya nanti kami kepada Amir Yusuf. Ayah berusaha menguatkan diri dengan mengucap dan bertasbih. Allahu Akbar, Allahu Akbar.
Ya Tuhan, adakah ini dinamakan cinta? Cinta dan kasih sayang terhadap anakanda Amir Yusuf yang membawa kami terus dekat kepada-Mu selalu? Kasih sayang yang selalu bersimpul dalam doa dan harapan? Kuatkanlah jiwa dan hati kami, Ya Allah.
Amir Yusuf berpindah tangan kepada ibu pula. Air mata tidak putus-putus berlinangan dari pipi. Sebak di jiwa. Ibu kucup Amir Yusuf berkali-kali. Air mata menitik pada wajah Amir Yusuf. Ayah usap kepala Amir Yusuf. Selepas ini, ayah pasti akan merindukan Amir Yusuf. Pada wajah dan ketenanganmu, sayang. Ibu berzikir dan berselawat di telinga Amir Yusuf. Kemudian, ibu membacakan kalimah syahadah di telinga dengan penuh kelembutan. Dengan penuh kasih sayang. Dan dalam sedu sedan.
Ayah mengalunkan azan di telinga kanan Amir Yusuf. Suara ayah tersekat-sekat. Memuji nama-Nya dalam tangisan. Di telinga kiri, ayah alunkan iqamah. Bahu ayah tersengguk menahan sendu. Betapa murahnya air mata ayah dan ibu pada waktu ini. Maafkan kami berdua Amir Yusuf. Inilah tanda cinta dan sayang kami kepadamu, sayang. Yang tidak akan terpadam sampai bila-bila.
Ayah memeluk ibu dan Amir Yusuf. Ayah dan ibu bersama dalam tangisan. Dan air mata kami jatuh berlinangan. Deras bagaikan hujan. Tubuh Amir Yusuf menjadi sejuk. Wajahnya perlahan-lahan menjadi pudar. La’illahaillah, Subhannallah, Astagfirullah.

Dr Mark menyentuh lembut bahu ibu.

“Amir just passed away“, dengan suara yang begitu perlahan.

Makin deras air mata yang tumpah. Bersama-sama, ayah dan ibu mengucapkan, “In’nalillahiwa’inna ilaihi rojiun”.
Kami serahkan semula Amir Yusuf kepada Penciptanya, Allah Yang Esa. Dia Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Moga kepulangan Amir Yusuf diiringi bersama dengan sekalian malaikat.
Amir Yusuf datang kepada ayah dan ibu pada hari Jumaat. Kini, Amir Yusuf pulang ke pangkuan Allah, pada hari Jumaat juga, iaitu pada jam 12.51 tengahari. Sewaktu jemaah sedang menunaikan solat Jumaat. Moga keberkatan Jumaat, mengangkat roh Amir Yusuf dengan penuh ketenangan dan kebahagiaan.
Tidurlah anakanda. Tidurlah sayang, Amir Yusuf. Nanti, dirimu akan terjaga melihat keindahan yang luar biasa dari mimpi. Ayah dan ibu akan selalu mendoakan. Pada kasih sayang kita yang tiada kesudahan. Biarpun, sayang ayah dan ibu terlalu dalam buatmu, namun kasih sayang dan cinta dari-Nya lebih besar dari segalanya.
ii. Di hari kepulangan Amir Yusuf
Semalam, adalah kali pertama Amir Yusuf dibawa keluar dari hospital untuk dibawa pulang. Namun, bukan ke rumah ayah dan ibu. Pulang ke rumah Allah.
Pagi Sabtu, kami semua bersegera ke Central Mosque Glasgow untuk menguruskan jenazah Amir Yusuf. Ayah dan ibu ingin memberikan penghormatan yang terakhir buat anakanda Amir Yusuf. Kedatangan teman-teman di Glasgow begitu mengharukan. Mereka turut sama berduka atas pemergian Amir Yusuf. Hampir semua tidak pernah melihat wajah atau tubuh Amir Yusuf secara dekat. Yang ada, hanyalah jasad Amir Yusuf.

Sekali lagi, Allah memberi peluang kepada ayah dan ibu untuk memandikan Amir Yusuf untuk terakhir kalinya. Seumur hidup Amir Yusuf, hanya dua kali sahaja Amir Yusuf dimandikan dengan sempurna seperti bayi sihat yang lain. Alangkah sebak sekali, ini adalah kali terakhir Amir Yusuf dimandikan bersama ayah dan ibu. Moga nanti, Amir Yusuf akan dimandikan oleh bidadari syurga dengan penuh kasih sayang. Dengan bantuan beberapa teman di sini, ayah basuh tubuh Amir Yusuf dengan lembut dan hati-hati. Ibu basuh di sebelah bahagian tubuh Amir Yusuf. Dari kanan ke kiri. Hinggalah keseluruhan Amir Yusuf dibersihkan dan dibasahi.
Kami pakaikan baju terakhir Amir Yusuf. Tiada sebarang jahitan pada kain putih ini. Baju yang dipakai oleh Amir Yusuf, adalah sama nanti dengan baju yang bakal dipakai oleh ayah dan ibu. Sama juga dengan orang yang lain. Nanti di sana, baju Amir Yusuf pasti lebih indah.
Solat jenazah buat Amir Yusuf terus dijalankan sebaik saja solat Zohor. Hampir seluruh jemaah yang hadir turut sama memberikan penghormatan. Sayu dan sebak rasa di hati ayah, apatah lagi sewaktu imam menyebut nama Amir Yusuf dan mendoakan kesejahteraan Amir Yusuf di sana. Kejauhan dengan ahli keluarga menambahkan lagi kesayuan di hati. Sebaik tamat solat, ramai teman yang menghampiri ayah mengucapkan takziah. Bukan itu saja, ramai juga di kalangan jemaah yang hadir datang memujuk dan memeluk ayah. Betapa terharunya ayah. Bukan kerana bersedih di atas kehilangan Amir Yusuf, tetapi terharu dan bersyukur kerana Amir Yusuf dipilih sebagai insan yang begitu istimewa di sisi Allah.
Ramai juga kenalan yang hadir turut sama mengiringi Amir Yusuf pulang ke pangkuan-Nya. Ayah dan ibu membawa Amir Yusuf menuju ke Cathcart Cemetery yang terletak di selatan kota Glasgow. Kawasan perkuburan ini seakan tenang dan mendamaikan. Sukar sekali menterjemahkan apa yang ayah rasa sewaktu memasuki kawasan ini.
Hujan turun renyai-renyai. Seakan sama menangisi pemergian Amir Yusuf. Angin bertiup lembut menyapa tubuh ayah dan ibu. Liang lahad yang sudah digali seakan bersedia menyambut jasad Amir Yusuf. Dan ayah mengangkat keranda putih dari kereta menuju ke tempat yang dikhususkan untuk Amir Yusuf. Semua hadirin yang terdiri dari kenalan seakan berdebar menanti urusan yang selanjutnya. Urusan pengebumian jenazah muslim di sini adalah berbeza seperti yang dilakukan di tanahair.
Keranda putih Amir Yusuf diturunkan perlahan-lahan. Ayah lepaskan tali yang mengikat tali keranda. Bibir ayah tidak lepas dari mengucap zikir dan tahmid agar kekuatan terus bersama ayah pada ketika ini.

Ayah ambil tanah dan taburkan ke dalam tempat persemadian Amir Yusuf. Sedikit demi sedikit, tanah semakin menutup pandangan ayah dari keranda Amir Yusuf. Akhirnya, seluruh tanah terkambus menghimpun setiap ruang.
Sewaktu doa dibaca oleh imam, hati ayah begitu bergetar. Sebak sekali. Betapa istimewanya Amir Yusuf pada hari kepulangannya. Hujan gerimis bagaikan menangis. Hujan bercampur dengan air mata di pipi ini. Betapa ayah tahankan segala rasa. Merelakan pemergian Amir Yusuf.
Usai semuanya, ayah dan ibu seakan tidak percaya sudah tiba masanya kami melangkah pergi meninggalkan Amir Yusuf. Ayah dan ibu menadah tangan, memohon doa kepada-Nya. Agar kepulangan Amir Yusuf ini disambut dengan penuh meriah dan kegembiraan. Moga tiada lagi kepedihan dan keperitan seperti apa yang telah Amir Yusuf lalui selama ini.
Sewaktu melangkah pergi, tiba-tiba saja Najla menangis. Dapatkah Amir Yusuf melihat dan mendengarkan kata-kata kakak Najla, yang mahukan Amir Yusuf? Bagai seakan terkejut mengapa Amir Yusuf ditinggalkan dan ditanam sedemikian rupa. Betapa ayah dan ibu berusaha memujuk agar Najla memahami sebuah pemergian Amir Yusuf untuk bertemu Allah.
Ya Tuhan, amanah yang telah Kau beri, kami pulangkan dengan penuh redha. Ampunilah segala dosa-dosa kami. Rahmatilah Amir Yusuf, Ya Allah. Belailah dan jagailah dia. Tempatkanlah dia bersama di kalangan orang-orang yang Kau kasihi. Satukanlah kami semula di syurga-Mu nanti. Amin.
Selamat tinggal, anakanda sayang. Tiba masanya, pimpinlah tangan ibu dan ayah serta semua saudaramu menuju ke syurga. Sepertimana, namamu, ‘Amir Yusuf’. Yang memimpin. Entah bagaimana agaknya, rupa anakanda di sana nanti. Semoga di sana, kita bersama kecapi kebahagiaan untuk selamanya di dalam rahmat kasih-Nya.

[+]

“(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali. Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmat-Nya dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayat-Nya”

Al-Baqarah: 156-167.

[+]

Terima kasih kepada semua yang mengirimkan salam takziah samada melalui blog, komentar, sms dan emel. Sesungguhnya, sokongan dan doa kalian selama ini adalah begitu berharga dan bermakna. Tidak dilupakan kepada semua rakan-rakan di sekitar Glasgow yang begitu banyak membantu di dalam urusan pengebumian jenazah Amir Yusuf, termasuklah yang sudi menghulur tangan sewaktu kenduri tahlil.

Syukur, Allah mempermudahkan segala urusan buat Amir Yusuf. Biarpun dimaklumkan oleh pihak pengurusan masjid bahawa kos pengebumian pada hujung minggu adalah lebih dua kali ganda dari hari-hari biasa, berkat keikhlasan dan sedekah yang diberikan telah meringankan beban kewangan kepada kami sekaligus. Alhamdulillah.

Semoga keikhlasan dan kasih sayang yang diberikan kepada Amir Yusuf akan sama memberikan syafaat buat kita semua. Insya Allah.

Kejauhan kita membuatkan ramai yang begitu rapat dan dekat dengan Amir Yusuf teringin untuk turut sama sekali menyertai hari-hari terakhir bersamanya. Sebagai tanda penghargaan dari kasih sayang buat Amir Yusuf, kami sertakan galeri khas yang direka dan diambil oleh seorang rakan baik kami, saudara Izani. Terima kasih banyak atas ‘hadiah kenangan’ ini. Kali pertama melihat galeri ini, air mata gugur dengan lebat. Sayu dan sebak sekali. Seakan jelas sekali peristiwa semalam. Moga perjalanan Amir Yusuf ke sana akan menginsafkan diri kita dan mempersiapkan diri agar dapat menyertai Amir Yusuf ke syurga abadi.

Sebelum kalian membuka album berkenaan, doakanlah kesejahteraan dan sedekahkanlah Al-Fatihah kepada Amir Yusuf. Moga keikhlasan kalian akan mendapat ganjaran dari-Nya. Amin.

* Juga, untuk mengikuti kisah hari-hari terakhir Amir Yusuf dari pandangan seorang rakan kami di Glasgow ini, bolehlah mengikuti di laman blog ini. Terima kasih Kak Haslina. Dan dari saudara Izani, di blog ini.

[+]

Tiba-tiba, kehilangannya begitu dirasai. Dan buat pertama kalinya, tiada lagi kunjungan ke hospital seperti selalu. Rindu, rindu, rindu kalbu.

Amir Yusuf,
27/06/08 - 06/03/09
Al-Fatihah.

21 Jun 2009

Cuti Skolah-Kawin2

Alhamduliillah bertemu kita sekali lagi

Rasanya da lama x log in dlm blog yang dah lama bersawangnie...cbuk???ya...mungkin jugak..hanya sempat mengupdate 1 entri sja untuk cuti skolah barunie...kesibukan berada di umah mentua dan berada d umah sendiri membuatkan x smpat untuk menulis..laptop dibiar guna untuk adik2ku melayari intenetja pun..hmmm..tahniah buat kwn2 yang melangsungkan perkahwinan pada cuti skolah baru-baru nie...

Tahniah buat

i)Afina dan Ayien
p/s: x pegipun....maafna afina(skgc 1991-1996)

ii)Hasmina dan Hafiz
p/s:pegi....tp smpat ambik gambo...tahniah my frend(skgc 1991-1996)(mmas 1997-2001)

Tahniah untuk Hanan Abdul Rahman & Pasangan

MMAS 1997-2001
p/s:maafno aku ambik gambo dr frenster hang...

Tahniah buat tengku LiZa & Raja(Raja apa ntah)di Perlis...*sedara Mama

p/s:Sedap nasik kat perlis hari tue...makan gulai udang pulak2....

Ok...jumpa kita untuk enti akan datang...cbukla...dan bukak skolah pun...:)Slamat kembali ke skolah......

31 Mei 2009

Aktiviti Cuti Sekolah

Salam dan bertemu lagi...rasanya da lama x post entri dlm blog nie....hmmm...cuti skolah da start mgu nie...x bnyak aktiviti yang dpt disusun...tp tgu masa, terus buat.nk plan2 taku x jadila...act, harinie..ahad bersamaan 31 Mei 2009, kami warga pendidik MRSM masih kesekolah.Tp untuk last day la...untuk keyin markah bagi memastikan tugas Unit UPPM berjalan lancar...ha,sambung balik kisah cutiya. Antara aktiviti yang dah dilalui ialah:

khamis 28 Mei 2009: slps solat maghrib bertolak balik ke umah ibu mentua (sedaka). mlm tue cuma ada aktiviti makan2 dengan mak ayah dengan adik2 ja...pastue tgok crita Keliwoon(*padahaal aku takut nengok crita hantu nie...hehehe)

Jumaat 29 Mei 2009: Mak ajak g umah kenduri kat depan jalan tue...Tapi dengan baiknya aku menolak dgn alasan nak marking paper budak...huhuhu....amanah nie...penat2..marking paper smpai ptg...pastue nengok crita aqso dan madina.

Sabtu 30 Mei 2009: nie la hari yang paling bz untuk permulaan cuti skolahnie....mama da booking aku last weak untuk g mkn kenduri umah kwn arwah baba di pendang.awal2 pagi lagi, bertolak balik umah mama. Jam 9.30 pagi, my zauj da bertolak g keje(*hmmm, kwajipan suami menjadikan aku lbih tabah...kami cuma ada hari ahadja untuk bersama..2 pun x sepenuh hari.Kerjaya nya memerlukan my zauj 6 hari smgu d site.ahadja cuti tp akulak skolah ahad...hhhuhuhu...x pa, aku menerima ini seadanya.moga kami diberi kelebihan dan kelapangan di perkara2 yang lain.) Selepas zohor, aku bertolak dgn mama dan adik nie g kenduri my frend si Batu 18.Kwn sejak skolah rendah dan menengah dan terpisah bila masing melanjutkan pelajaran ke menara gading....

Tahniah buat NorHasmina Ahmad dan Nor Hafiz.Moga ikatan di bina, kekal hingga ke syurga
P/s: x sempat snap gambo sebab pengantin baru smpai time 2....

Lepas tue kami bergerak ke Tanah Merah pendang untuk walimah anak kawan baba...sgt sedey time nie sebab jumpe balik my late father best frend...cik lah n cik siti...tgok cik lah, ingat baba...huhuhu...

Penat dan kenyang...thanks for nasi beriani cik norma...yaka nama dia???betui kot....

Pastue kami terus balik n ke Aneka Gurun...mama nk potong rambut...ramai sgtlak org...aku ngan adik ambik kesempatan g Kedai Popular.ala, bnyk sgt buku...nak beli semua.....!!!!hehehe...tima kasih untuk my zauj, bg duit poket b4 kluaq pagi td...


p/s: duit abg2, t buat bli bukuya....:)

nk share isi kandungan bukunya, x sempat baca lagi...tapi apa yang pnting.best!!!adik pun ckp best...tajuknya: 'BAGAIKAN KHADIJAH DI HATI RASULULLAH"....iNSYAALLAH bila da hbis baca, aku sharekan dgn kwn2 dekat blognie....




cover depan:sangat menarik



26 Mei 2009

Kerinduan

abang fuad a.k.a abg chaq dgn nurin hannani
k.anis + nurin hannani + watak sampingan(m.cik solehah)
farhaini+fadzlina+farah izzati

nie la permata baba...adiknie, adik ah, adik jan...yang hujung tue *heehehe...my baba cousin

niela si manja hifdzulwafi
ni adik nie ngan fauzan +si montel fadzilatulain=time konvo aku

nie la budak nakal a.k.a kakak=helwani ibtisam apau....sgt pandai...moga jd mcm tok ayah kakakyek...

Selamat mlm…entri nie di tulis jam 11 mlm…niat sbnarnya nak edit minit mesyuarat…tapi da kbtulan k.yang(my 1st and only kakak) da balik dan dia x bwk balik skali broadband, maka 1 peluang di ambil untuk update n post new entri…
Mlm nie x buat apapun…my habib da tdoqpun…kbtulan anak2 buah tersayang pun x dak…sunyi la umah.pas minum2 air td, semua buat keja masing2….
Mama=mungkin dok tgh mengajikot
Adik nie=hmmmm…mst dok sembang
Adik ah=hmmm…mst la sembang dgn adiknie kn..hehehe
Ain_my lovely sister=da tdoq esok nk g skolah….
Hmmmm…ntahla,mlmnie tiba2 ja ingatanku melayang teringatkan arwah baba…ya,15 Mac 2009 brunie, genap 2 tahun pemergiannya…hmmmm,tarikh tue jugak dipilih untuk walimah sebelah kami di Guar Chempedak…Act, abg kat Sri Lanka ambik peluang buat tarikh tue untuk kami sama2 buat tahlil untuk arwah baba….Hmmmm, ingat 2 anak buahku, Helwani Ibtisam dan adiknya Hifdzul Wafi dgn anak abg Nurin Hannani, buat aku lagi ingatkan baba…moga Allah tempatkan baba bersama golongan yang beriman…..

Alazwar:kami sayangkan baba…..:(

25 Mei 2009

Nilai air mata ibu

Ini adalah kisah mengenai Nilai kasih Ibu Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya. Kos upah membantu ibu:
Tolong pergi kedai $4.00
Tolong jaga adik $4.00
Tolong buang sampah $1.00
Tolong kemas bilik $2.00
Tolong siram bunga $3.00
Tolong sapu sampah $3.00
Jumlah : $17.00
Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
Kos mengandungkanmu selama 9 bulan PERCUMA
Kos berjaga malam kerana menjagamu PERCUMA
Kos air mata yang menitis keranamu PERCUMA
Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu PERCUMA
Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis 'Telah Dibayar' pada mukasurat yang ditulisnya. _______________________________________________________________________________
Imam Muslim di dalam kitab Sahihnya meriwayatkan sebuah hadith yang berbunyi:
رغم أنفه من أدرك والديه عند الكبر أحدهما أو كليهما فلم يدخل الجنة
Maksudnya: “Kehinaan bagi sesiapa yang memiliki kedua ibu-bapanya yang tua salah seorang atau kedua-duanya, dan tidak dapat memasuki syurga.”[1][1] Sahih Muslim bawah bab al-Birr wa al-Silah wa al-Adab

Bosan..

Hmmm...kat skolah hrnie...1 hari syik buat Minit mesyuarat pengurusan..hmmm..ni bkn tugas hakiki aku...o, klu kena kat depa, pndai jwb...ni aku jd mangsa buat minit nie...sedangkan aku pencatatja...huhuhu....anybody help me......bosan....aku nak balik....

21 Mei 2009

Selamat Hari Ibu










• KETIKA BERUSIA SETAHUN, IBU SUAPKAN MAKANAN DAN MANDIKAN KITA. CARA KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA HANYALAH DENGAN MENANGIS SEPANJANG MALAM.
* APABILA BERUSIA 2 TAHUN, IBU MENGAJAR KITA BERMAIN, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN LARI SAMBIL KETAWA TERKEKEH-KEKEH APABILA DIPANGGIL.
* MENJELANG USIA KITA 3 TAHUN, IBU MENYEDIAKAN MAKANAN DENGAN PENUH RASA KASIH SAYANG, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENUMPAHKAN MAKANAN KE LANTAI.
* KETIKA BERUSIA 4 TAHUN, IBU MEMBELIKAN SEKOTAK PENSEL WARNA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENCONTENG DINDING.
* BERUSIA 5 TAHUN, IBU MEMBELIKAN SEPASANG PAKAIAN BARU, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN BERGOLEK-GOLEK DALAM LOPAK KOTOR.
* SETELAH BERUSIA 6 TAHUN, IBU MEMIMPIN TANGAN KITA KE SEKOLAH, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENJERIT : “TAK NAK! TAK NAK!”
* APABILA BERUSIA 7 TAHUN, IBU BELIKAN SEBIJI BOLA. CARA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH IALAH KITA PECAHKAN CERMIN TINGKAP JIRAN.
* MENJELANG USIA 8 TAHUN, IBU BELIKAN AISKRIM, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENGOTORKAN PAKAIAN IBU.
* KETIKA BERUSIA 9 TAHUN, IBU MENGHANTAR KE SEKOLAH, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN PONTENG KELAS.
* BERUSIA 10 TAHUN IBU MENGHABISKAN MASA SEHARI SUNTUK MENEMANKAN KITA KE MANA SAJA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN TIDAK BERTEGUR SAPA DENGANNYA.
* APABILA BERUSIA 12 TAHUN, IBU MENYURUH MEMBUAT KERJA SEKOLAH, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENONTON TELEVISYEN.
* MENJELANG USIA 13 TAHUN, IBU SURUH PAKAI PAKAIAN YANG MENUTUP AURAT, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN MEMBERITAHU BAHAWA PAKAIAN ITU TIDAK SESUAI ZAMAN SEKARANG.
* KETIKA BERUSIA 14 TAHUN, IBU TERPAKSA MENGIKAT PERUT UNTUK MEMBAYAR WANG PERSEKOLAHAN DAN ASRAMA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN TIDAK MENULIS SEPUCUK SURAT PUN.
* BERUSIA 15 TAHUN, IBU PULANG DARIPADA KERJA DAN RINDUKAN PELUKAN DAN CIUMAN, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH DENGAN MENGUNCI PINTU BILIK.
* MENJELANG USIA 18 TAHUN, IBU MENANGIS GEMBIRA APABILA MENDAPAT TAHU KITA DITERIMA MASUK KE IPTA, KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN BERSUKA RIA BERSAMA KAWAN-KAWAN.
* KETIKA BERUSIA 19 TAHUN, IBU BERSUSAH PAYAH MEMBAYAR YURAN PENGAJIAN, MENGHANTAR KE KAMPUS DAN MENGHERET BEG BESAR KE ASRAMA, KITA HANYA UCAPKAN SELAMAT JALAN PADA IBU DI LUAR ASRAMA KERANA MALU DENGAN KAWAN-KAWAN.
* BERUSIA 20 TAHUN, IBU BERTANYA SAMA ADA KITA ADA TEMAN ISTEMEWA, KITA KATA, “…ITU BUKAN URUSAN IBU.”
* SETELAH BERUSIA 21 TAHUN, IBU CUBA MEMBERIKAN PANDANGAN MENGENAI KERJAYA, KITA KATA, “SAYA TAK MAHU JADI SEPERTI IBU.”
* APABILA BERUSIA 22-23 TAHUN, IBU MEMBELIKAN PERABOT UNTUK RUMAH BUJANG KITA. DI BELAKANG IBU KITA KATAKAN PADA KAWAN-KAWAN….”PERABOT PILIHAN IBU AKU TAK CANTIK, TAK BERKENAN AKUUU!”
* MENJELANG USIA 24 TAHUN, IBU BERTEMU DENGAN BAKAL MENANTUNYA DAN BERTANYAKAN MENGENAI RANCANGAN MASA DEPAN, KITA MENJELING DAN MERUNGUT, “IBUUU, TOOOOOLONGLAHHH….”
* KETIKA BERUSIA 25 TAHUN, IBU BERSUSAH PAYAH MENANGGUNG PERBELANJAAN MAJLIS PERKAHWINAN KITA. IBU MENANGIS DAN MEMBERITAHU BETAPA DIA SANGAT SAYANGKAN KITA TAPI KITA UCAPKAN TERIMA KASIH KEPADANYA DENGAN BERPINDAH JAUH.
* PADA USIA 30 TAHUN, IBU MENELEFON MEMBERI NASIHAT DAN PETUA MENGENAI PENJAGAAN BAYI, KITA DENGAN MEGAH BERKATA, “…ITU DULU, SEKARANG ZAMAN MODEN.”
* KETIKA BERUSIA 40 TAHUN, IBU MENELEFON MENGINGATKAN MENGENAI KENDURI-KENDARA DI KAMPUNG, KITA BERKATA, “KAMI SIBUK, TAK ADA MASA NAK DATANG.” * APABILA BERUSIA 50 TAHUN, IBU JATUH SAKIT DAN MEMINTA KITA MENJAGANYA, KITA BERCERITA MENGENAI KESIBUKAN DAN KISAH-KISAH IBU BAPA YANG MENJADI BEBAN KEPADA ANAK-ANAK.
* DAN KEMUDIAN SUATI HARI, KITA MENDAPAT BERITA IBU MENINGGAL! KHABAR ITU BAGAIKAN PETIR! DALAM LELEHAN AIR MATA, BARULAH SEGALA PERBUATAN KITA TERHADAP IBU MENERPA SATU PERSATU. JIKA IBU MASIH ADA, SAYANGI DIA. JIKA TELAH MENINGGAL,INGATLAH KASIH DAN SAYANGNYA. SAYANGILAH IBU KERANA KITA SEMUA HANYA ADA SEORANG IBU KANDUNG.


p/s:buat mama tersayang...selamat hari ibu...tima kasih sbb lahirkan k.cik...besarkan k.cik sampai besaq mcm nie...hehehe(*da gemukla kn...hehehe)da berjaya...tp blum mampu bls jasa mama...tima kasih selaut yang tak terhingga...k.cik x mampu hadiahkan mama apa2...cuma kasut Polo ja...hehehe(*wlupun tgh bulan...nasib ada sale...)dan jubah dari adiknie...(*lawa gila jubah)...tima kasih mama...kami semua anak2 ma sygkn ma.....
:buat mak mertua ku...tima kasih jugak sbb da jga abg smpai besaq dan chat...hehehe...
:buat kakakku NorFaezah dan kak iparku NorHanis...Slamat Hari Ibu....:)






5 Mei 2009

Kau Suamiku....

Wahai suamiku...
Kita adalah dua jasad berbeza namun berkongsi hati yang sama...
Kerna kau, wahai sayangku adalah belahan dari hatiku, dan aku jua merupakan belahan hatimu...
Tercantum dua hati dalam ikatan yang sama...
Susahmu, susahku jua...
Sedih pilumu ditanggung bersama...
kesakita dan keperitan yang dirasakan, dibahagi dua...
Bagaimana mungkin satu tubuh dapat terorganisasi dengan baik andai punya lebih dari satu kepala?Bagaimana satu tubuh mampu bekerja andai tiada persefahaman antara semuanya?Bagaimana mungkin organ-organ dalam satu tubuh itu saling menguatkan andai kedua-duanya tak lagi memahami antara mereka?Kerna kita satu tubuh,
wahai suamiku...
satu tubuh yang punya anggota berbeza...
Kaki tak pernah bertanyakan tangan meminta membantunya berlari, apatah lagi menyalahkan tangan kerananya....
Kita dua manusia berbeza, lelaki dan wannita, masing mempunyai peranan tersendiri yang akhirnya saling menguatkan rumah tangga kita yang satu....
Kerna kau suamiku...
aku tak perlu selainmu...

30 April 2009

My Besday...







25 april 2009

Kenangan untuk diriku...sblum nie sambut besday dengan famly....4 da 1st time...2009, aku sambut besday dengan suami...untuk abg...tima kasihya untu besday present tahun nie...tudung labuh dan sebuah lampu tidur..Moga kasih sayang kita di berkati Allah..."syang abg'



12 April 2009

Harga sebuah perkahwinan


MAHALNYA PERKAHWINAN BILA ADA KETENANGAN
http://www.iluvislam.com/


“Mahalnya sebuah perkahwinan adalah pada qurratu a’yun iaitu hadirnya pasangan dan anak-anak yang menyejukkan pandangan mata hingga lahirnya ketenangan. Ketenangan ini yang paling mahal. Sebab itu dikatakan "rumahku syurgaku", kata perunding motivasi Dr. Shafie Md Amin al-Hafiz. Ketenangan memang dicari-cari oleh manusia. Bagi seorang lelaki misalnya, apabila hendak mendirikan rumah tangga, fitrah hatinya inginkan seorang wanita yang solehah sebagai teman hidup kerana, menurut Dr. Shafie, “wanita solehahlah yang dapat melahirkan ketenangan dalam rumah tangga. ” Isteri yang solehah, ujarnya, akan menjana aktiviti amal soleh di dalam rumah tangga yang menjadi saluran Allah datangkan ketenangan atau kehidupan yang baik. Firman Allah: “Siapa yang mengerjakan amal soleh, baik lelaki atau perempuan dalam keadaan beriman, maka sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik…” (An-Nahl: 97) Isteri yang solehah juga menyejukkan pandangan mata, sekaligus menenangkan jiwa. “Dalam berumah tangga, kita hendakkan kehidupan yang lapang dan tenang. Tapi kenapa rumah tangga jadi sempit?” soal Dr. Shafie, pengasas Kaedah Al-Huffaz, teknik mudah menghafaz al-Quran. Beliau berkata, sempitnya rumah tangga disebabkan kita tidak ikut formula yang Allah beri dalam mengatur kehidupan. “Dalam memberi ketenangan, Allah tidak beri begitu saja. Ada formula, ada peraturannya,” ungkapnya dalam pertemuan di pejabatnya di Taman Nirwana, Ampang, Selangor. Jelas Dr. Shafie, secara umumnya hati akan tenang bila ingat Allah. “Ketahuilah, dengan mengingati Allah hati menjadi tenang,” demikian maksud firman-Nya (Ar-Ra’d: 28). Di dalam solat, kita memohon melalui bacaan al-Fatihah, “Tunjukilah kami jalan yang lurus (iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat …”. Nikmat adalah sesuatu yang setiap orang suka dan ia boleh menenangkan hati atau memberi kebahagiaan. “Tetapi dalam realiti,” terang Dr. Shafie, “orang hanya melihat nikmat itu ada pada harta, isteri, anak-anak.” “Ada yang banyak harta, banyak anak tapi tak bahagia. Kalau semua yang kita miliki itu dapat mendorong kita melakukan amal soleh, barulah ia menjadi sumber kebaikan (dan ketenangan),” jelasnya, merujuk pada amal kebaikan yang dilakukan dalam keadaan beriman iaitu yakin kepada Allah dan ganjaran di akhirat.Allah menjelaskan, “Dan siapa yang berpaling dari peringatan-Ku, sesungguhnya baginya kehidupan yang sempit.” (Thaha: 124) Oleh itu, kehidupan yang sempit selepas kahwin adalah natijah dari tidak mengikut aturan Allah dalam mengatur rumah tangga, termasuklah seawal memilih jodoh lagi. “Kadang-kadang sudah bagus dalam memilih pasangan tapi di hari perkahwinan banyak unsur-unsur negatif yang boleh memberi efek kepada perkahwinan,” katanya, memberi contoh amalan bersanding, unsur muzik dalam majlis walimah, mahar yang menyusahkan dan sebagainya. Dr. Shafie berkata, “Mesti balik kepada formula yang digariskan oleh agama. Kalau tidak, kita akan membinasakan diri kita.” Katanya, rumah tangga yang baik tidak akan lahir jika agama hanya diletakkan sebagai satu segmen kecil dalam kehidupan. Sedangkan, menurutnya, agama Islam itu ad-deen – formula kehidupan. “Melalui agama, semua formula kehidupan Allah sudah ajar kepada kita,” katanya. “Dalam kehidupan ini setiap sesuatu ada formulanya,” tambahnya, dengan memberi contoh perlunya kita ikut resipi jika hendak buat kuih. Katanya, Allah telah memberi formula melalui sabda Nabi-Nya, kalau berkehendakkan kehidupan yang baik, rumah tangga yang balik, pilihlah calon pasangan yang beragama. “Manusia memang sukakan kecantikan, tapi asas pemilihan nombor satu mesti agamanya. Agama itu mencetuskan ketenangan,” katanya. Dr. Shafie berkata, jika formula dari Allah ini dituruti dalam mendirikan rumah tangga bermula dari pemilihan jodoh lagi, dari situlah tercetusnya ketenangan yang akan menjadikan mahalnya sebuah perkahwinan. "Aku menyintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu" (Imam Nawawi)


31 Mac 2009

New Life Begins...

Hmmmm....28 Februari 2009 dah mengubah segalanya dlm idup aku...dari seorng jadi berdua pasnie...bersama insan tersayang bergelar suami...Azman Bin Abu Bakar.Insan yang aku kenal x sampai setahunpun...diala kawan, tunang dan suami,...moga jadi peneman aku di Syurga nant...Amin...rindunya kat abang...huhuhu

10 Mac 2009

????

Hmmmm....akupun x tau sbnarnya nk coretkan apa kat cn...kbtl da blh online mlm nie, dptla aku update cikit blog aku..hmmm...da ngantuk pulak...tdoq dlula...

13 Januari 2009

Kesibukan???


Cbuk atau bz??sama saja maknanya...permulaan sessi persekolahan benar2 menguji kehidupan...moga segala2nya dipermudahkan...dalam kesibukan,kadang2 hati menjadi tersentuh dan gembira melihat keletah anak2 didik...ya...remaja???kanak2 lagi budak2nie....seronokkan klau dibuka balik lipatan kenangan di persekolah dlu...menginjak remaja dengan pelbagai suka duka....moga Setiap inci Perjalanan kita akan selalu dipermudahkan....Amin....nak balilk umah dlunie....:p

Prolog


Prolog

With the name of Allah,the Most Gracious and the most merciful

Assalamualaikum w,b,t

Selaut Kesyukuran ke hadrat Ilahi atas nikmat kehidupan yang dirasai hingga hr ini..Selawat serta salam buat Rasul Junjungan dan para pejuangNya yang telah pergi...Buat Allahyarham Ayahanda Haji Aziz Md ISa yang genap 2 tahun kepermegiannya.Al-Fatihah..buat Bonda Hajah Rofidah Megat Osman yang tabah melalui perjalan hidup tanpa insan tercinta di sisi...Tidak Lupa buat kakanda Faezah dan suami serta buah hatinya yang nakal2 blaka yang sentiasa menemani...kakanda Mohd Fua'ad dan zaujah serta anak buah yang jauh di mata dekat di hati...Buat adinda farhaini yang sedang menempuh semester akhir di UIA,adinda Ahmad Fauzan pejuang di jalan Allah yang sentiasa cbuk,adinda farah izzati yang cukup sensitif,adinda fadzlina yang akan menempuh SPM 2009 dan yang terakhirnya buat our's heart and soul...Fadzilatulain....

Selamat Datang buat Sahabat-sahabat yang mengenali diriku..jutaan trima kasih atas segala sokongan dan doa kalian yang selama ini menjadi pendokong dan jua penyokong bagi diriku

di saat aku tercari2...terimalah blog ini,dedikasi dariku untuk kalian semua.....

Daisypath Anniversary tickers
 

Search This Blog

Memuatkan ...

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya