31 Disember 2014

KELEBIHAN Menjadi Ahli SHAKLEE



Bismillah wal hamdulillah


Alhamdulillah sejak saya aktif mempromosikan SHAKLEE nie adaja kwn2 yg p.m berkaitan nk jadi ahli…Hari nie sya nk kongsikan beberapa perkara berkenaan KEAHLIAN.

Bagaimana ingin jadi dan daftar ahli Shaklee?

Apakah faedah menjadi ahli Shaklee?

Saya percaya apabila anda sudah jatuh cinta dengan Shaklee, secara automatik anda  rasa ingin berkongsi dan memberitahu orang lain apa yg anda rasakan dan tertanya-tanya bagaimana ingin mendaftar sebagai ahli Shaklee.
Biasanya kalau kita promosi bersungguh-sungguh sekali pun, buat letih saja sebab tak siapa bayar kan? Berbeza pula dengan Shaklee. Shaklee bayar anda BONUS sebagai pengguna dan juga sebagai tukang buat promosi!!

Beberapa perkara atau faedah menjadi ahli Shaklee yang ingin saya kongsikan bersama anda.

1. Bagaimana saya ingin menjadi ahli/pengedar Shaklee yang berdaftar?

Anda boleh mendaftar dengan 2 cara iaitu sama ada:
Membayar yuran pendaftaran sebagai ahli Shaklee sejumlah RM75.00 (Semenanjung) atau RM85.00 (Sabah/Sarawak).
ATAU membeli barangan Shaklee melebihi 200 points/mata iaitu lebih kurang RM680.00 (Semenanjung) atau RM850.00 (Malaysia Barat).

2. Adakah Shaklee memerlukan modal yang besar?

Seperti yang telah dinyatakan di atas, memadailah daftar Ahli Shaklee RM75.00 (Semenanjung) atau RM85.00 (Sabah & Sarawak).
Tak perlu ribuan ringgit kerana stok dan penghantaran akan diuruskan 100% oleh pihak Shaklee Malaysia.

3. Apa yang perlu dibuat sekiranya saya ingin daftar sendiri di cawangan/branch Shaklee berdekatan?

Caranya cukup mudah. Anda perlukan penaja iaitu seorang ahli yang telah berdaftar dengan Shaklee. Dalam hal ini anda hanya perlu guna ID saya iaitu  928633 (Fakhrati Binti Aziz). Minta borang daftar di kaunter dan isikan particular anda dan masukkan id saya 928633 (Fakhrati Binti Aziz) dan tahniah anda telah pun menjadi ahli berdaftar Shaklee dan LAYAK SEPENUHNYA utk dibimbing oleh saya. Byk rahsia bisnes sy nk share dgn anda. EKSKLUSIF utk ahli-ahli di bawah sy sahaja 

4.  Apa kelebihan daftar dan jadi ahli Shaklee?

Anda akan dapat berjimat dengan membuat pembelian dengan harga ahli. On top of that, setiap pembelian anda, anda akan diberikan points dan ditukarkan kepada wang tunai pada setiap bulan.

5. Saya tak tahu apa-apa, ada KELAS BIMBINGAN tak?

Ada!

Majoriti ahli di bawah kumpulan saya adalah ibu-ibu (surirumah atau ibu berkerjaya), jadi memang tak dapat nak hadir kelas selalu. ‘Kelas’ kami adalah flexible. Semuanya ada di hujung jari. Hanya melalui alam maya. Tak perlu meeting sampai lewat malam.

Latihan alam realiti juga disediakan. Depends on request dan tentunya semua bermula dengan ZERO, tak tahu apa-apa. Itulah gunanya PENAJA ANDA. Penaja anda adalah upline. Ibarat MAK kepada anda, coach anda, cikgu anda. Dalam kumpulan kami, mak di ajar untuk bertanggungjawab sehingga anak-anak berjaya.

6. KENAPA PERLU JOIN group saya?

Saya akan bantu anda hingga berjaya

Blh p.m sya utk info lanjut

FB : Fakhrati Aziz
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
928633
call.p.m.wassap:0124322400



23 Disember 2014

Kelebihan Vitamin C SHAKLEE


Bismillah wal hamdulillah

Sempena promo hebat Bulan Disember...pastikan anda semua dapatkan yg terbaik..
Teringat dlm group opismate dorg dok sembang pasal Collagen bagai.sibuk dok memilih mcm2 collagen.ok,today we will talk about Vitamin C...haaaa,klu sebut vita c pn,dh bnyk sgt Vita C kat pasaran skrgnie.Semua produk or brand dh sibuk pakat keluarkan Vitamin C.so menjadi tanggungjawab kita utk memilih yg terbaik k.



VITAMIN C SHAKLEE

Kelebihan utama vitamin C Shaklee adalah ianya sudah diformulasi dalam bentuk ‘sustained release’. Ini bermaksud kandungan vitamin C di dalam tablet ini ini akan dilepaskan ke dalam badan secara berperingkat-peringkat. Ini kerana vitamin C merupakan vitamin larut air. Jika terdapat lebihan vitamin C dalam satu-satu masa, badan kita akan bertindak untuk mengeluarkan lebihan ini melalui air kencing. Jadi, dengan formulasi ‘sustained release’ ini, kandungan vitamin C dalam badan dapat dikekalkan secara berterusan.


Selain itu, satu biji Vita-C ini juga mampu membekalkan khasiat yang sama seperti memakan 7 biji buah oren beserta dengan kulitnya. Sudah pasti kita tidak mampu untuk memakan buah limau sebanyak ini setiap hari, kan? Vitamin C Shaklee juga mengandungi bioflavonoids untuk meningkatkan keberkesan vitamin C itu sendiri.


vitamin C shaklee, vitamin cantik, nak cantik

SR Vita-C Plus
Kandungan : 180 Biji
RM : 92.50
Tahan sehingga 6 bulan



MENGAPA KITA PERLUKAN VITA C?

  • Tubuh kita tidak dapat menghasilkan vitamin C dengan sendiri.
  • Tubuh kita akan kehilangan vitamin C  semasa melakukan aktiviti harian.
  • Vitamin C dalam badan akan menyusut apabila kita berada dalam keadaan tertekan (stress).
  • Bagi perokok, kandungan vitamin C dalam mereka sangat terjejas kerana 1 batang rokok mampu memusnahkan 50-100mg vitamin C dalam badan.
  • Pil perancang dan ubat tahan sakit juga mengurangkan kandungan vitamin C dalam badan.
  • Pengambilan vitamin C Shaklee secara berterusan mampu meberikan kesan positif kepada badan kita, terutamanya dari segi kecantikan.


VITAMIN C UNTUK KECANTIKAN
  • Membentuk kolagen dalam kulit – vitamin C Shaklee ini akan merangsang pembentukan kolagen dan menyebabkan kulit menjadi tegang.
  • Mencerahkan kulit.
  • Melambatkan proses penuaan.
  • Menghalang pembetukan pigmen yang menyebabkan masalah jeragat.

VITAMIN C UNTUK KESIHATAN

  • Meningkatkan sistem imunisasi badan.
  • Membantu mengurangkan masalah alergi dan resdung.
  • Mengatasi masalah gusi berdarah.

Ikhlas penuh cinta:

Ummi Tasneem & Kauthar
FB: Fakhrati Aziz
Contact No : 0124322400
SID Guar Chempedak
COD Area : Guar-Gurun-Bedong-S.P-Yan-Alor Setar

PENGEDAR SHAKLEE GUAR CHEMPEDAK-GURUN-SP-ALOR SETAR-YAN


Bismillah wal hamdulillah

Selamat bercuti buat semua...ewaahhh.walhal dah nk hbis dh pn cutinya.I sorg ja yg bru nk start cuti..hahaha.biasala,sya yg berkhidmat utk negara.(buat amal jariah sikit cuti2 nie)..

Dh lama x update tentang Shaklee terCinta nie....

Buat sahabat2 yg tercari produk SHAKLEE, jgn malu2 nak p.m sya k.

I'm 
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR IN KEDAH

S.I.D 928633
Contact No: 0124322400

Adress: 
Baitul Amni
No. 23 Taman Keranji 
Jalan Keranji 1/1
Jalan Yan
08800 Guar Chempedak
Kedah

FB : Fakhrati Aziz

COD area : Guar-Gurun-Bedong-S.P-Alor Setar

Pengeposan : Seluruh Malaysia


7 Disember 2014

CERITA TENTANG SHAKLEE : KHASIAT VITA-E SHAKLEE



Bismillah wal hamdulillah

Disember is coming....coming wif a lot of love...ewahhhh...Alhamdulillah,bulannie SHAKLEE baik hati lagi ye kengkawan.DOUBLE PROMO in da house...

VITAMIN C + VITAMIN E

Ok! Malamnie sy just nak share about VITAMIN E ja dlu ya…penatnie.penat berkenduri araoun da country…ewahhh.hahah




TENTANG VITAMIN E

Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate dan d-alpha tocopheryl acetate selain lengkap dengan Selenium [as selenium yeast]

Vita-E Complex
120 kapsul
RM149
-Tahan sehingga 4 bulan InsyaAllah...

VITAMIN E, VITAMIN CANTIK, VITAMIN KESUBURAN, VITAMIN SEKS


MENGAPA SILENIUM DAN VITAMIN E ?

Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.

Sekiranya anda pengamal vitamin E selain jenama Shaklee, pastikan juga anda membeli vitamin selenium supaya vitamin E anda dapat berfungsi dengan lebih baik.

PANDUAN MEMBELI VITAMIN E

Makanlah vitamin E bersumber semulajadi dan ini boleh dilihat pada label botol vitamin anda sama ada ia 'd' atau 'l'. Bagi yang bertulis pada label dengan 'd' ini bermakna ia adalah sumber asli. Manakala 'l' adalah sumber tiruan atau sumber kimia.

Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro- Vitamin A seperti Beta Carotene yang mana ia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja.

KENAPA MEMILIH SUMBER ASLI?

Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia kerana jika tidak dapat diserap oleh badan. Ini akan menyebabkan toksik kemudan hari dan penyebab kepada wujudnya abnormal sel dalam badan.



APA FUNGSI DAN MANFAAT VITAMIN E?

VITAMIN E, VITAMIN CANTIK, VITAMIN KESUBURAN, VITAMIN SEKS


VITAMIN E bertindak untuk:

§  Awet muda
§  Membaiki peredaran darah, memperbaiki tisu, rawatan PMS
§  Mengurangkan parut
§  Meningkatkan kesuburan untuk lelaki & juga wanita
§  Kulit dan rambut sihat, cantik & lebat
§  Merawat masalah keintiman
§  Merawat masalah seksual lelaki
§  Vitamin E juga boleh dijadikan sebagai masker semulajadi

VITAMIN E DAN EKSTRAK BIJI ANGGUR

Dan yang istimewa tentang Vita-E Complex ini ialah ia diperkaya dengan GRAPE SEED EXTRACT yang menambahkan lagi khasiatnya.

Kebaikan kesihatan grape seed extract :

§        Menyingkirkan radikal bebas
§  Mengurangkan radang (inflammatory)
§  Membantu kesihatan otak, kulit dan mata.
§  Membantu pengedaran mikro dan kardiovaskular.
§  Mencegah masalah kelenjar prostat
§  Melambatkan proses penuaan
§  Mengurangkan kedutan dan meningkatkan keanjalan kulit
§  Mencegah kesan negatif yang disebabkan oleh sinar ultraviolet
§  Membantu fungsi sistem saraf otak
§  Meningkatkan daya pertahanan

MASKER VITAMIN E 

Sebelum tidur

Sapu sebiji vitamin E sebelum tidur..Caranya, vitamin E tu cucuk dengan jarum dan picit perlahan-lahan sampai keluar minyak vitamin E dan sapu keseluruh muka secara nipis.
atau

*Gambaq belum sempat snap utk testimoni lagi.sekian terima kasih


Pagi



Sapu muka dengan plain yogurt yang dipicitkan dengan Vita E dan biarkan selama 5-10minit. Memang best..! Atau boleh campur yogurt tu dengan sesudu kecil ESP. Tepek kat muka sampai rasa kulit muka menegang (sampai yogurt tu kering). Besttt sangat masa ni, kalah masker yg kita dok tepek mcm topeng tu. Lepas dah kering tu terus basuh dgn pencuci muka. Memang lembut jer rasa kulit

IKHLAS PENUH CINTA:

Fakhrati Aziz
S.I.D 928633
call.p.m.wassap : 0124322400
FB : Fakhrati Aziz

SHAKLEE DISTRIBUTOR KEDAH




6 November 2014

SAYA ADALAH CIKGU : CIKGU MORAL YA

 
Bismillah wal hamdulillah
 
Alhamdulillah...Peperiksaan SPM dah selamat bermula dgn jayanya...dh hr ke3
 
Buat semua pelajar Tingkatan 5...Selamat maju jaya dari sya aka Cikgu Fakhrati...Selamat Menjawab dan selamat berperang...Yeyyyyy!!!!hahah.Jahatkan cikgu....All da best la utk semua.
 
Oh...sya pn berdebar jgk.tp Alhamdulillah debarannya dh berakhir hrnie...Debaran apa???hrnie pper sya....Yeyyyy!!!!yey lagi...hahah...i'm moral teacher.So today is da day. Moral Examination 4 SPM...hailaaa...apa yg hg kecoh cikgu??2 org ja student hg.kikiki...2org itulah yg memberi tekanan kpadaku...wlupn dorg mmg hebat.tp mmndangkan Moral ni such a most killer paper...Fuhhhh,neves la sgt I pn...Apapn semuanya dh berakhir dgn jayanya dan 2 mgu lgi sya akan bertugas utk memarking paper pulak ye u olls...ohhh.seteres kot.hahaha...apapn pengalaman kan...all da best utk I k....
 
k lah....sja merapu sikit kali nie...see u again ya u olls...
 
Ikhlas penuh cinta
 
Fakhrati Aziz
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
928633
0124322400

3 November 2014

SUPPLEMENT TERHEBAT UNTUK IBU DAN ANAK: ESP DAN MEALSHAKE

Bismillah wal hamdulillah

Eh...dh Jumaat rupanya hrnie..hjng mgu yg x brapa nk best sbb en.baba kena keja 7/7 mgunie.sedeykn.umminya okja...anak2 la kesian.it's ok...as long dpt dok umah,golek2 ramai2 okjakn.heheh(okla tue..ayat pujuk diri sndiri)

Hari rabu baru nie 22 Oktober 2014 seluruh rakyat Malaysia bercuti...yeyyy!!!Deepavali oiii...hahha...kami anak beranak kat umah jgk...utk menghilangkn boring kami 3 branak, saya dh prepare material siap2...nk buat smooties utk anak2 kononnya.tp shake n take x smpt beli lgi...blender buahan2 or moi kat umahpn dh x brapa nk tajam.so dh jnji dgn mek2 nie kena buat jgkla...

ESP,Resepi ESP, Resepi Mealshake, multivitamin anak ,Meal Shake
Bahan bahan yg diperlukan


Utk ummi:

5 biji strawberi
2 sudu besar ESP
2 sudu besar mealshake
Berepa ketul ais ketul

Utk anak2 syurga

5biji strawberi
5 sudu besar mealshake
5 sudu besar susu dugro
Air masak utk diblend bersama




ESP,Resepi ESP, Resepi Mealshake, multivitamin anak ,Meal Shake
Bestnya ummi...kata tasneem

ESP,Resepi ESP, Resepi Mealshake, multivitamin anak ,Meal Shake
Langkah2 yg diperlukan

ESP,Resepi ESP, Resepi Mealshake, multivitamin anak ,Meal Shake
Tara....siap akhirnya....

20 Oktober 2014

Tips Meningkatkan Antibodi Anak Anda

Bismillah wal hamdulillah

Ok settle tdokan mek 2 org nie,fuhhhh...letey betoi nk boleh tidoqpn.si adik nk bergayut 24/7..si kakak nk kena peluk2 bru nk tdoq.hadoilaaa...klu dpt belah 2 badan ummi nie,dh konfirm ummi buat...ni bru 2kn.klu 3,4 nant konfirm x menang tgn dh rasanya.ayat sikakak mcm besala

Kakak : ummii...ummi x peluk kakak lgipun hrnie.sianla kat kakak,kakak dh ngantukni....lahaiiiii...runtun jiwa ummi dngaq.penuh emosikan....

Adik : nk nenen...nk nenen...nakkkkla nenen....huwaaaaaaa...

see?fuhhhh...mencabarkan.bla dh mula menyusu si adik,sikakak marahlak x pusing tgok muka dia...jenoh weh nk menjawab....

SET KANAK,SHAKLEE UNTUK ANAK,MAKANAN TAMBAHAN UNTUK ANAK
tara....siap comel2 nk g kenduri....


SET KANAK,SHAKLEE UNTUK ANAK,MAKANAN TAMBAHAN UNTUK ANAK
Muka heepyla ummi bwk g jenjalan....


SET KANAK,SHAKLEE UNTUK ANAK,MAKANAN TAMBAHAN UNTUK ANAK
Saya sedang mengisi masa lapang

Bahagiakan dpt tgok anak2 membesar depan mata...atas tue beberapa caption moment cinta hati sya.si kakak dan adik.mcm2 peel klu nk dilayan...see,adik debob sikit berbanding sikakak.almaklumla,si kakak nie picker eater sikit.nk mkn pnyala susah.oh!!teringat kenangan 2thn yg lalu waktu tasneem terpaksa admit wad coz of pneumonia.sadisss oiiii....bermulala episod kakak mula menjadi sikuruih...dhnya after discaj ummi plak kena pk kan solution nk naikkan blik berat sikakak yg drop tue...dhla nk mkn pn susah....akhirnyaaaaa...
Tara........


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
SET KANAK-KANAK,MULTIVITAMIN KANAK-KANAK,ANAK X SELERA MAKAN,PICKER EATER,ANAK KURUS

SET MULTIVITAMIN KANAK-KANAK
Waktu tasneem admit 2012 tue ada sorg hamba Allah p.m sya sruh cuba Mealshake...Adoiii,mcm nk ketok pala sndiri oiiii.mak sendiri ahli Shaklee tapi x berasa nk guna pn Mealshake..isk3.terukkan...so, tanpa berfikir pnjang sya trus mencuba....ok,mehla kita tgok sikit basic function of them.,,,


CHEWABLE VITA C PLUS


- Antioksidan penting dalam melindungi sel kulit daripada rosak dan melambatkan penuaan
- Chewable Vitamin C Shaklee menguatkan tulang, gigi dan gusi yang sihat
- Meningkatkan sistem imun tubuh
- Sangat sesuai untuk orang sukar atau tidak suka makan pil atau tablet
- Rasa oren semulajadinya sangat selamat untuk kanak-kanak dan orang dewasan
- Tidak mengandungi sebarang pewarna, perasa, pemanis ataupun pengawet tambahan
- Tabletnya lebih kecil dari SR Vitamin C Shaklee jadi mudah untuk makan atau telan
- 1 biji Chewable Vita C Shaklee bersamaan 1/2 biji oren iaitu bersamaan 100mg
- Manfaat Vitamin C Sangat bagus untuk menjaga kecantikan kulit dan awet muda
- Memlihara kandungan antioksidan semula jadi pada tubuh

klu nk tau lebey lanjut tntang vitamin c blh bca dekat link nie...



OMEGA GUARD
Manfaat Omega-3  untuk Bayi
  • Perkembangan Kognitif : beberapa kajian mendapati bayi yang dibekalkan dengan asid lemak omega-3 DHA menunjukkan peningkatan dalam fokus, kemahiran sosial dan ujian kepintaran. Bayi-bayi yang mendapat bekalan omega-3 DHA dan EPA (semasa ibu mengandung dan menyusu) mendapat keputusan yang lebih tinggi dalam ujian kognitif pada usia 4 tahun berbanding kanak-kanak yang tidak mendapat DHA dan EPA
  • Risiko Asma : Kajian pada tahun 2008 mendapati ibu mereka mengambil minyak ketika mengandung, anak-anak mereka kurang mendapat asma.
  • Pembesaran : Membantu pembesaran dan perkembangan otak bagi bayi pra-matang.
  • Kelahiran Pra-Matang : Kajian pada  tahun 2003 menunjukkan  wanita  yang mengambil telur yang diperkaya dengan omega-3 kurang melahirkan bayi pra-matang berbanding yang tidak mengambilnya.

Manfaat Omega-3 untuk Kanak-kanak dan remaja

  • Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) : Kanak-kanak yang hiperaktif biasanya mempunyai jumlah omega-3 yang rendah berbanding kanak-kanak normal. Penggunaan suplemen omega-3 dapat membantu membaiki tingkah laku, mengurangkan hiperaktif dan meningkatkan tumpuan bagi kanak-kanak bawah 12 tahun.
  • Diabetes : Satu kajian kecil yang dijalankan ke atas kanak-kanak yang mengidap diabetes jenis ke-2 (diabetes mellitus), mereka yang makan makanan yang tinggi kandungan omega-3 mampu mengurangkan tahap diabetes.
  • Kemurungan : Kajian pada 2006, minyak ikan mampu  mengurangkan simptom kemurungan keatas kanak-kanak dari usia 6-12 tahun.
MANFAAT MEALSHAKE

  • rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak
  • sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas 
  • sesuai untuk seisi keluarga
  • Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga
  • Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral sertakalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
  • Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
  • Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
  • Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
  • Meningkatkan selera makan anak
  • Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa
  • Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk pil/tablet
  • menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
  • amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti 

ok...kat atas tu sya sharekn beberapa manfaat set multivitamin kanak2nie...Tp sadisnya anak sya Tasneem mmg cannot go dgn omega guard tue.minyak ikan.dia ckp busuk..Alhamdulillah mmg Mealshake jdi faveret sikakak...rezki kot.after 1canister consume, Tasneem dh dpt blik berat badan asal dia b4 demam...teruja pn ada...

Biasalakan anak2...mcm2 ujian dan dugaan nk besarkan dorg.hope si kakak dan adik jdi anak solehah yg akan selalu membahagiakan sya dan keluarga....

MEALSHAKE,TESTIMONI MEALSHAKE


Alhamdulillah....selepas mengamalkan mealshake 

MEALSHAKE,SHAKLEE FAMILY

Penampilan istimewa kami...ewahhh.hahah



Ikhlas penuh cinta:
Fakhrati/Azman
SID
call/wassap:0124322400
FB: Fakhrati Aziz




18 Oktober 2014

Tips MENCURI hati ANAK


Bismillah wal hamdulillah...

Sibuk benau ummi sejak akhir2 nie. nk singgah kejap pn x sempt.Sibuk dgn marathon kusuih n hal2 dunia.ewahhh.x de dunia mnanya.Moga Allah x melalaikan sya dgn hal2 duniawi.

ok...hrnie sya nk share beberapa tips dgn mak2 kat luar sana.idea yg muncul hasil kesan setelah tinggalkan anak selama semgu...sekian terima kasih.ehehe

Buat ibu2/mak2 yg mmg suri rumah 2 sya hrp mmg x de masalahkn.tp bg mak2 yg bekerjaya mmg mslah..tmbh2 bla anak dh besaq dan pndai main2 perasaan nie.


ok...kat bwh nie sample anak2 yg dh pndai main perasaaan k...anda perasan x?hehhe


Jom sya kongsikan tips yg sya selalu amalkan

1. Persepsi

Alhamdulillah...sya seorg yg sentiasa berfikiran positif terhadap anak2 dan terhadap diri sendiri jgk.(ewahhh...pndaila ko...kdng2 ada syaitan jgk dok menghasut.hahah)...ok,situasinya mcmnie..sya sentiasa akan fikir yg baik2 ja dlm besarkn anak2 syurga syanie..Jgn selalu pk yg negatif..belajar dri pengalamankn.Dulu awl ada anak...cuti kami suami isteri mmg x sama.dia cuti ahad dan sya cuti jumaat sabtu..x sesuai betolla.so utk tidak menyekat aktiviti sya dan anak2 sya sentiasa positif if nk bwk sikakak keluar...bg sya "nakal" mana pn aktiviti bonding time tue pasti berjalan.Pk yg positif sebelum angkut sikakak keluar.samaja bla dh beranak 2 pn.bla si adik demam,sya dgn positif akan mengangkut kedua2 skali bwk g klinik.even klinik tue jaraknya sejam perjalanan.semuanya berlaku bla kita dh set yg positif dlam minda.

2. Perhatian

Budak2 mmg suka org layankn dorg.act,sya nie bkn rajin sgt nk dengaq celoteh ank2 nie.kdng2 mkn masakan.kita blik keja mmg bnyk benda yg nk dibuatnya.Mcm sya dh smpai umah after pic up anak2 mmg dh pkl6.smpaija nk masak mkn mlm pulak.mmg x dan punya nk layan depa.Tp sebenarnya kita salah...kdng2 smbil memasakpn kita blh bg masa utk dorg ckp dan bercerita.alaa...bkn nk ckp apapn.just nk g tau kwn ambk pensil color ja.tp kita dh set dlm fikiran yg kita sibuk,jdi mmg trusla x mau dngaq celoteh budak2nie...kdng2 en.baba pn tegur...t nie dengaqla dlu anak nk ckp apa....huwaaa.bersalahnya....ok.mind set kena tukaq pasni k...

3. Perbuatan

ok...perbuatan ni kdng2 jrg kita buat.tp anak sya yg sikakak mmg suka nie.mgkn sebb dia yg sulung,manja lain sikit...dia sukaja klu ummi pegang2,peluk dia...even nk tidurpn mst dia dtg then ckp,"ummi,jomla tdoq"...klu sya  ckp "kakak p la tdoq dlu"..pasnie jawabnya "sapa nk peluk kakak?"...see,budak2 mmg ikkhlas dlm menzahirkan perassan dorgkan..so jgn malu nk bermesra dgn anak2...sya slalu tkt klu bla dorg dh meningkat besaq dorg dh x nak peluk2 sya....:(

ok...yg kat atas tue tips umumla yg blh kita buat utk anak2...nak ingt,ingt 3P ja k...

Sya nk kongsi jgk tips biasa yg sya rasa penting utk mommy2 yg bekerja mcm sya.dan yg slalu tinggalkan anak2 utk tuntutan kerja.

Tips Sebelum tinggalkan anak2

1. Pastikan sebelum kita berkursus ambk masa utk bagitau anak syurga kita yg kita terpaksa tinggalkan dorg.yg nie mmg sya selalu buat.bla dpt tauja nk kena outstation sya akan ckp dgn anak2..bkn apa,sya tkt dorg terkejut bla kita tiba2 trus x de.penting benda nie utk memastikan dorg get ready.smala mcm kita kan.kematian yg mengejut pasti mmg memberi kesankn...berbanding org tue mmg dh sakit dan mmg kita dh get redy if dia tinggalkan kita.

2. Reward sebelum
Taraaa...nie la benda yg budak2 paling suka...yg nie bkn klu kena outstation ja..kami suami isteri slalu make sure bonding time kami utk anak2 ada wlupn sibuk...kami slalu ambk waktu mlm utk kami bwk kluaq anak2...terpaksala kn.mlmja waktu yg ada utk keluar.tp slalu cek dlu dgn jadual takzkirah di masjid.heheh...make sure klu mak ayah yg berkemampuan blh bwk anak2 g holiday dlu sblm tinggalkan dorg..biar anak2 kita rasa dihargai...ewahhh...

Tips selepas balik outstation

1. Heheh..klu jdi anak2, dorg suka sgtla if mommy dorg blik outstation kan.Ok,same goes 2 me...sya mmg slalu buat benda nie.bkn sbb materialistik pnya org tau...tp sejauh mna kita menghargai anak yg kena tinggalkan tue.tp sya rasa ianya x menjadi kewajipan la.kami suami isteri bknnya yg jenis slalu belikn hadiah or mainan utk anak2.jdi sya ambk alternatif nie utk belikan anak2 hadiah.bkn mainanja...anak sya kategori x pndai sgt mntk mainannie if dorg x nmpak mainan tue.so rewar
d yg sya selalu bg adalh dlm bentu pakaian...haaaa,blhla dorg buat pkai nant.koleksi bajupn makin bertambahkn..ini depend kepada kemampuan mommy2 k

2. Haaa...yg nie pn dorg suka.mak ayah blh ambk masa bwk anak2 g jln2.bkn long holidayja.tp just percutian pendek.bkn apa.nk tebus balik masa anak2 yg kita dh curikan...apapn pastikn ianya berkualiti

ni muka puas hati dpt reward dr ummi...bwk g skolahja pn.ummi ada keja

TIPS MENCURI HATI ANAK, S.I.D, MOMMY BEKERJAYA


Buat mommy2 bleyla praktikkan tips yg saya share kat atas tue.yg mmg dh amalkan, JOM kita bina syurga dunia buat anak2 kita...sebagai JAMBATAN utk kita ke syurga...Amin...

Pesanan penuh cinta:
Ummu Tasneem & Kauthar
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
0124322400

18 September 2014

RESEPI DARI HATI : MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI


BISMILLAH WAL HAMDULILLAH

Jmpa lagi kita semua.harinie just nak sharing tentang resepi...nasi lemak?laksa penang?mee bandung?hehehe.no.no.no ok.hrnie sya nk share dgn anda semua bagaimana mudahnya menjemput rezki.Oh,sya bkn ustazah k..ustajah itu mungkin.hahaha.just nk berkongsi sedikit tips dan rahsia.utk detailnya blhja beli buku then baca sndiri.hahaha.kat sini saya nk share a few tips yg kita blh amalkn...sebenarnya menjemput rezki itu adalah lebey mudah dari mencari rezeki..Jom sama2 kita berkongsi...

Tips2 Mudahnya Menjemput Rezeki

1. Bersyukur kepada Allah dalam setiap perbuatan.Bersyukur atas sebanyak mana pn rezki yg Allah berikan. jgn asyik rasa x ckupja.

2. Utamakan beribadat terutamanya solat 5 waktu. kemudiannya solat TAHAJJUD dan diikuti solat DHUHA

-“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

Fadhilat Solat Tahajjud
-Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah.

Fadhilat Solat Dhuha
-Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. 

Firman Allah dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

3. Beristigfar kepada Allah
“Barang siapa memperbanyakkan istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)
- Beristigfar bukannya sesuatu perkara yg susah.sambil melakukan sesuatu pekerjaan kita blh sambil beristigfar dan berzikir kepaada Allah

4. Berbakti dan mendoakan ibu bapa

Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda:

“Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim) 
Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.:

“Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah ) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

5. Bersedekah dan membuat kebajikan

Ibnu Abbas berkata:

“Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

6. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu

Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki. 

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya ‘Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

InsyaAllah sya akan tmbah lagi info berkaitan perkongsian ini...Sebahagian dr amalan diatas diharapkan dapt menjadi kunci buat sya dan kwn2 semua utk diamalkan.Bagi SID dlm kumpulakn GMF,sebahagian dripadanya dah termasuk dalm Master Checklist kita.Diharpkan ia dpt menjadi rutin dalm hidupan seharian.


Ikhlas penuh cinta:
Ummi Tasneem & Kauthar



Daisypath Anniversary tickers
 

Search This Blog

Memuatkan ...

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya