29 September 2013

Vitamin C?jom tgok apa ada...


Bismillah walham dulillah
Shaklee menyediakan 2 jenis Vitamin C iaitu Sustained Release Vita-C 500mg dan juga Chewable Vita-C 100mg. Kedua-dua jenis vitamin ni tak kurang hebatnya. Masing-masing ada kelebihan masing-masing. Tapi ramai orang salah faham! Kebanyakan orang sangkakan Sustained Release Vita-C 500mg tu untuk orang dewasa dan Chewable Vita-C 100mg tu untuk kanak-kanak. Tapi sebenarnya salah! Okay jom saya terangkan sikit macam mana setiap jenis Vitamin C ni bekerja ye

Cara Tindakan Setiap Vitamin C Dan Kelebihannya

Cara Tindakan Chewable Vita-C 100mg

Vita-C 100mg adalah Vitamin C berbentuk kunyah. Setiap tablet kunyah mempunyai kepekatan 100mg Vitamin C. Ianya diberi nama 'Chewable' kerana ianya perlu dikunyah seperti gula-gula. Apa yang istimewanya ialah apabila anda mengunyah Vitamin C jenis ini, air liur akan membantu menghadamkan Vitamin C tersebut dan seterusnya membolehkan ianya sedia untuk diserap sebaik sahaja sampai ke usus kecil. Malah, kajian menunjukkan mengunyah Vitamin C dalam dos yang kecil beberapa kali sehari adalah lebih berkesan untuk penyerapan berbanding mengambil sebiji Vitamin C dalam dos yang besar sekaligus!


Chewable Vita-C 100mg

  • Kelebihan Chewable Vita-C 100mg

Rasa lebih sedap dan lebih seronok untuk dinikmati.
Lebih mudah dikunyah.
Lebih sesuai untuk seisi keluarga.
Menarik minat kanak-kanak untuk mengambil Vitamin C dan dos nya sudah bersesuaian untuk kanak-kanak.
Lebih sesuai untuk golongan berusia yang mempunyai masalah penghadaman yang lemah dan susah untuk menelan disebabkan sakit ataupun faktor ketuaan.
Lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah fizikal dalaman seperti gastroesophageal reflux disease ataupun ketumbuhan esophageal yang mempunyai masalah menelan tablet.
Lebih sesuai untuk mereka yang selalu berada di luar kerana melancong dan sebagainya. Jadi, pengambilan Vitamin C jenis kunyah lebih mudah sebab tidak memerlukan air untuk dimakan.
Dos Vitamin C yang rendah dalam setiap tablet kunyah adalah lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif seperti gastrik, pedih hulu hati dan cirit-birit. Pengambilan Vitamin C dalam dos yang besar boleh menyebabkan ketidakselesaan. 

Cara Tindakan Sustained Release Vita-C 500mg 

Vita-C 500mg ni adalah Vitamin C berbentuk tablet. Setiap tablet mempunyai kepekatan 500mg Vitamin C. Ianya diberi nama 'Sustained Release' kerana setiap tablet dicipta untuk membebaskan 1.5 Vitamin C buah secara berterusan perlahan-lahan ke dalam badan. Ujian klinikal menunjukkan Vitamin C dalam 2 tablet mampu bertahan selama lebih kurang 5 jam dan mampu kekal dalam plasma darah kita sehingga 24 jam! Dengan kata lain, 2 tablet Vitamin C boleh melindungi badan kita selama sehari suntuk! Berbanding dengan tablet yang tidak diperbuat daripada teknologi 'Sustained Release', Vitamin C akan terus dihadam oleh usus dengan cepat dan sebahagian Vitamin C akan terus dibuang dan dibazirkan sebab usus tak dapat menyerap sepenuhnya Vitamin C tersebut. Rugi kan?


Sustained Release Vita-C 500mg

  • Kelebihan Sustained Release Vita-C 500mg

Sesuai untuk individu yang tiada masalah menelan.
Tidak perlu ambil berulang kali.
Dengan formulasi 'Sustained Release' ataupun 'Pelepasan Masa'.

Jadi, Vitamin C jenis yang mana satu sesuai untuk anda? Pada pendapat saya, kalau tiada apa-apa masalah kesihatan boleh je pilih mana-mana satu pun! Lagi senang kan? Boleh tukar-tukar. Kalau dah bosan nak telan-telan, boleh ambil yang bentuk kunyah ataupun sebaliknya! Jadi, jangan takut kalau Sustained Release Vita-C 500mg tu tiada stok, boleh je ambil Chewable Vita-C 100mg tu. Apa yang penting... anda tetap dapat khasiat Vitamin C untuk kebaikan kesihatan

Credit to:myluvly vitamin

Tiada ulasan:

Daisypath Anniversary tickers
 

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya