6 November 2015

Tip elak anak jadi "hantu" tv & gajet


Bismillah wal hamdulillah

Inginkan si kecil yang lebih aktif, kreatif dan juga lebih sihat? Caranya mudah sahaja iaitu dengan mengurangkan waktu anak-anak anda menonton televisyen atau bermain dengan gajet mereka. Menjadi kelaziman untuk kanak-kanan pada masa kini ketagih dengan televisyen dan juga gajet. Jom kita ketahui tip atau cara yang dapat mengurangkan aktiviti mereka di hadapan televisyen dan dan juga gajet.


  • Libatkan anak-anak dalam aktiviti yang anda lakukan seperti membuat kerja rumah, menyediakan makan malam atau sebagainya. Anak anda boleh membantu suami membasuh kereta atau menolong anda membacakan resepi untuk hidangan makan malam anda. Ianya tentu menyeronokkan.
  • Berikan tugas kepada anak-anak anda di rumah ketika mereka punya masa lapang. Contohnya siapkan sebuah lukisan atau membuat aktiviti seni kraf. Ia dapat membantu mereka untuk menyerlahkan bakat sekaligus mengajar mereka untuk bertanggungjawab atas arahan yang telah diberikan.
  • Bermain dengan mereka permainan yang menyeronokkan sama ada di laman rumah atau di dalam rumah. Permainan papan, kad dan juga teka atau mengeja tentu menggembirakan mereka. Bermain bola di luar rumah atau badminton juga pasti membuatkan mereka lebih ceria. Ia juga baik untuk kesihatan anda sekeluarga
  • Ibu bapa juga seharusnya mengurangkan waktu penggunaan gajet anak-anak. Luangkan lebih masa bersama anak-anak dan bukan hanya tumpukan perhatian terhadap media sosial.Anak-anak perlu dilayan bercakap supaya mereka rasa lebih dihargai.
  • Tanya kepada anak-anak apa yang mereka ingin lakukan selain menonton. Berikan mereka pilihan yang tepat supaya perhatian mereka dapat dialihkan daripada menonton televisyen atau menatap gajet yang ada. Ke taman di waktu petang atau bermain layang-layang tentu lebih mengujakan mereka.
  • Jemput rakan-rakan mereka bermain di rumah. Kanak-kanak memerlukan banyak peluang dengan rakan-rakan untuk membangunkan kemahiran sosial asas mereka dan seluruh urusan kompetensi sosial. Kanak-kanak belajar kedua-dua kognitif dan intuitif, memerhatikan hubungan dalaman halus dalam alam semula jadi di antara manusia. Bermain dengan rakan-rakan, menendang bola, bermain sorok-sorok merupakan kunci untuk kanak-kanan membesar dengan kreatif dan penuh inspirasi.
  • Pastikan anda punya masa bersama keluarga selain makan, anda juga boleh menari bersama di rumah, menyanyi atau pelajari bahasa dan benda baru bersama. Bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan anda dan anak-anak malah anda sekeluarga juga dapat menambah ilmu. Pasti menyeronokkan. 

Rasul saw bersabda, paling dekat dengan ku kedudukannya kelak pada hari kiamat adalah orang yang paling baik akhlaknya dan sebaik-baik kamu ialah yang paling baik terhadap keluarganya.

ikhlas penuh cinta
-ummi Tasneem & Kauthar-
0124322400
Daisypath Anniversary tickers
 

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya