19 Mac 2015

Cerita Cuti Kami


Bismillah wal hamdulillah

Assalamualaikum semua.Btpe cuti2 nie?kami sekeluarga kat umahja.hahaha..adoiii,2 pn nk critakan.org lain dh g jalan smpai obersea nun.kitaja duduk melapuk kat umah.hahah...sapa kata kami melapuk?hari2 kami p makan knduri...haaaa.manala x gemok klu niatnya nk diet x nak mkn,tp maknya ajak bwkkan g knduri...konfirmla tidaknya...kikikiki(ewahhh,salahkan simak pulakkan.walhal sendiri cari penyakit).

Mai kita throwback cerita cuti kami setakat 6 hri yg dh berlalu.haha

Picture 1

aKTIVITI penuh bermanfaat...let jog away.hahaha

Picture 2
Upssss..lets happy together

Picture 3

Misi kenduri kami

See...sungguh bermakna sekali cuti kami ber4 kalinie...penuh dgn riang ria..hahaha

k lah..nnt kita crita panjang lagi...

eh,klu ada nk order brg Shaklee blh hubungi sya k...

Independent Distributor Guar Chempedak
call/pm/wassap
0124322400

15 Mac 2015

Petua hilangkan batuk anak

Bismillah walhamdulillah...

Mlmnie just nk sharekn sedikit petua yg sya rasa sesuai dan berkesan utk sikecil kita.
Alhamdulillah sya dh cuba utk Tasneem bru2 nie...mmg menjadi..Act,tasneem mmg ada penat.last month hmpir 4x tasneem ambk neb dlm masa sebulan.dan doktor dh warning if datang skali lagi mmg dokter akan admit wad...nk menangis ja dengar....sya pu  smpai 1 masa dh rasa mcm feed up dgn mslh nie.tp demi ankanda tercinta,hati ibu nie x kan penah mengalah...Tasneem akan penat if batuk terlalu lama.selalunya dia akan jdi around 2-5 am waktu tgh2 sejuk...so nk elakkan mmg tdo x berkipasla kami.ummi yg gemuknie of cos la dh mcm masuk sauna.

Alhamdulillah,mgu lepas sya mnta en,baba carikan minyak herbanika nona roguy.act,minyk nie mmg sya penah pakai time dlm pantang dlu.mmg sedap...so sejak perut rasa x sedapnie,sya mntk en.baba carikan balik.smpai umahja tgok silap beli.tp blhja nk gunapn.yg minyk nie budak2pn blh guna.kakak kedai ckp,budak penat or batuk elokla sapukan seluruh badan.

Kbtln mlmnie jgk sya dh warning Tasneem utk start dia dgn Omega Guard...act,dh penah bagi tp Tasneem reject.so setlh dinasihatkan...dia pn mcm redha dan start mlmnie dia minum dgn jayanya.tp b4 tdo,sya salinkn baju dia then lumurkan 1 badan dgn minyak herbanika nie.Alhamdullillah...kuasa Allah...esoknya dh kurang batuk Tasneem..

After 3mlm sya lakukan benda yg sama...hr ke4 mmg dh x batuk si Tasneem...Maha suci Allah..beliau mendengar doa dan usaha saya...x dpt byang bila tasneem dh x batuk.tp sya still pntau jgk siTasneem nie utk x minum ais.ambk langkah berjaga2.

Tp mmg berbaloi sya beli minyak nie + cuba bagi Omega Guard.InsyaAllah pasnie sya akan cuba kongsikan Khasiat Omega Guard utk semua...

4 Mac 2015

Its about SAHABAT


Bismillah wal hamdulillah

Assalamualaikum semua..

Alhamdulillah,one more story 2 share.Yes!!its about MOTIVATION,LOVES AND FRIENDS...ahaha..apakono pulak den nie.hehehe.

Ok,alhamdulillah 28.2 bru nie sya dpt join kelas HEBAT utk team SHAKLEE kami...mmg teruja sgt...utk pertama kalinya sya dpt join kelas dgn LEADERS hebat dri famli iREACH...yg penting jgk dpt jumpa mommy sya MOMMY MIAH.bukan senangkan.dan Alhamdulillah en.baba pn dapt join skali..anak2 pn mmg sya bwk skali.x payah nk pk mcm2 sgtkn...

ni detail program...

ok...program nie start 9.30 pagi dengan pendaftaran..then pkl 10.00 majlis pun bermula...

Untuk slot Sis Ainul kami kena buat tugasan untuk tuliskan 3C impian masing2 iaitu 

CAR, COUNTRY & CHARACTER

3C tue semua kene tuliskn dlam sehelai kertas pastu kita akan tukar2 secara random...so masing2 akan dpt yg org lain pnya dan kene buat entry tentang sahabat kita tue...

Insan bertuah tersebut adalah....

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"

Nama diberi  :
 Kak Zamzarina Saad atau nama panggilan zam zarina zam zam...hahaha..brapa banyak ZAM daaaa.

Tempoh perkenalan :
3 Hari 23 Jam

Tempat perkenalan :
SHAKLEE Seberang Jaya

Ini semua hanya gurau semata2 k....oklah,saya dapt kertas k.zam pada hr tersebut...Jom kita tgok apa 3C pilihan k.zam k.,

1. 1st C : Car-Volkswagen

Tara............



alaamakkkk!!!!ampunnn...silap model pulak dah...bukan yg ni k...hahahaha..marah kang tau dek k.zam nant....mampus kawe.kikkiiki















Yey!!!!ni baru betui oiiii...search sebijik mcm k.zam wassap kat sye k...hahaa....

ok,kereta yg menjadi idaman k.zam nie adalah Volkswagen Beetles GLS1.8 T...ha,siap model tue.....:)

Sebab2 k.zam memilih kereta secomel tuannya adalah :

  1. Comel sgt...selalu tgk kat jalan cuteje....jatuh cinta kat keta cute nie sebb comel.hahaha...faberet colour k.zam,of cos la hijau k...keta yg k.zam pkai skrg pn adalah MYV Hijau k....k.zam ckp, klu mampu...nak la beli sebijik..K.zam,saya doakan 1 hr nnt kereta comel nie akan jadi milik k.zam..InsyaAllah dgn hasil Car Bonus Shaklee...Aminnn

2. 2nd C : Country - Mekah


Alhamdulillah...negara yang menjadi pilihan k.zam adalah Tanah Suci Makkah. Kenapa k.zam memilih Mekah :

  • Untuk menunaikan haji dan umrah jika berkemampuan
  • K.zam nk melihat sendiri kaabah  dan merasai menunaikan ibadah dan berdoa disana
  • Nak bwk famly kesana if berkemampuan
Saya pun sama,punya impian seperti k.zam...Moga Allah permudahkan kita & Moga kita menjadi tetamuNya suatu hari nnti...Amin


3. 3rd C - CHARACTER


K.zam memilih :

Tun Dr Mahathir Mohamad 

sebagai idolanya kerana:

  • Merupakan salah seorang anak melayu yg berjaya bergelar doktor
  • Bejaya bergelar Perdana Menteri 
  •  Berketrampilan 
  •  Berpandangan jauh 
  •  Mampu mengatasi masalah semasa kejatuhan Ekonomi 2009

Fuhhhh....nk karang kehebatan Tun nie mmg jenuh listla...ni antara kriteria yg buat k.zam minat Tun Mahathir

Ni adalah antara jwpan2 bernas yg di berikan oleh k.zam

Ok...ni lah antara tugasan yang kami dapat hr tersebut.bestkan...ni la yg buat kami lebey mengenali antara satu sama lain wlupn berlainan ibu dan ayahkn.hahaha...

Doa sya buat k.zam,moga kita terus berusaha dan istiqomah utk terus bersama SHAKLEE kan...bukan susah nk susah....bukan senang nk senang...Moga kita sama2 berjaya pasni k...Aminnnn




1 Mac 2015

Atasi Masalah sembelit Ketika Berpantang


Bismillah wal hamdulillah


Adalah biasa jika anda tidak membuang air besar (konstipasi) untuk dua hari pertama selepas melahirkan bayi. Satu per lima ibu baru mengalami kelewatan ini Ini semua bermakna anda boleh menghidapi konstipasi (sembelit) dalam beberapa hari selepas melahirkan anak.

Terdapat sebab-sebab fizikal anda mungkin tidak boleh menggerakkan usus:

  1. Jumlah progesteron yang tinggi mungkin telah menyebabkan sedikit sebanyak sembelit semasa hamil.
  2.  Sistem pencernaan anda berfungsi dengan lebih perlahan semasa proses kelahiran.
  3. Ubat yang diberi untuk kelegaan sakit semasa proses kelahiran, seperti petidina boleh menyebabkan usus anda berfungsi dengan lebih lembab dari biasa.

·     

Adakah membuang air besar selepas bersalin menyakitkan?

Lazimnya tidak. Anda mungkin mendapati bahagian antara anus dan perineum anda terasa kebas. Ini adalah disebabkan saraf di dalam dan mengelilingi vagina anda telah melonggar akibat kelahiran.Ini bermakna anda tidak mempunyai sensasi sangat di tempat itu apabila menggerakkan usus untuk pertama kali.
Perasaan takut akan membuatkan anda rasa lebih tak selesa. Ia boleh memaksa anda mengetatkan otot apabila yang paling diperlukan adalah otot mengendur. Cubalah alihkan perhatian dengan membaca buku atau majalah semasa di dalam tandas.
Anda tidak akan mengoyakkan jahitan atau merosakkan sesuatu dengan menggerakkan usus. Adalah lebih memudaratkan jika anda tidak ke tandas sebab konstipasi akan melonggarkan lantai pelvis anda.

PENGALAMAN SENDIRI

ok..sya jga pernah mengalami sembelit waktu pantangkan anak ke2...fuhhh,mmg nikmat sungguh...saya sendiri x terfikir start ambk SET BERPATANG SHAKLEE blh mengatasinya...klu tahu,seawal bersalin sya dh start ambk...Jom kita tgok bagaimana Video Puan Khadeejah Hasmad  dapat membantu ibu2 di luar sana.

Beliau hanya mengamalkan set BERPANTANG SHAKLEE yang mengandungi

ESP  - membantu memberikan tenaga

ZINC - membantu merawat luka dalaman dan luaran

VITA LEA - membantu memberikan tenaga

OSTEMATRIX -melawaskan dan membantu penghadaman

ALFAFA - membuang toksin didalam badan

Jom Kita tgok video nie sama2k...




Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

Daisypath Anniversary tickers
 

Search This Blog

Memuatkan ...

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya