14 Oktober 2018

TIP NAIKKAN BERAT BADAN ANAK


BISMILLAH WAL HAMDULILLAH

Berat badan ideal si kecil yang berumur 12 bulan dan lahir pra matang (pada 35 minggu kandungan), bagi bayi lelaki berat badan normal adalah 7.6kg hingga 9.4kg manakala bagi bayi perempuan pula, berat badan normal adalah dari 7.4kg hingga 8.8kg. Jika mengikut kepada carta pertumbuhan, bayi perempuan dikategorikan sebagai tidak cukup berat badan. Jadi bagaimana untuk menaikkan berat badan si kecil dan mengambil kira sekiranya masih menyusu badan . Ada beberapa kaedah yang dicadangkan seperti : 
1. TERUSKAN PENYUSUAN SUSU IBU

 • Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, teruskan memberi susu ibu kerana susu ibu adalah yang terbaik untuk bayi. Teruskan penyusuan mengikut kehendak si kecil iaitu breastfeeding on demand. Penyusuan susu ibu digalakkan sehingga bayi menjangkau usia dua tahun dan disertakan dengan makanan pejal apabila bayi berusia  enam bulan. 

2. KHASIAT PEMAKANAN YANG MENCUKUPI

 • Pada usia setahun, si kecil memerlukan 1360kcal sehari dan 23gm protein. Bermula usia enam bulan segingga usia setahun lebih adalah tempoh penyesuaian makanan makanan buat si kecil terhadap makan pejal. 

3. PROTEIN UNTUK PEMBINAAN BADAN

 • Pastikan kuantiti protein mencukupi namun jangan diberikan berlebihan. Ini kerana diet tinggi protein boleh memudaratkan si kecil dan merosakkan beberapa organ penting seperti buah pinggang. 30-60gm isi ayam atau ikan memadai. 

4. MENGURANGKAN PEMBERIAN LEMAK

 • Sesetengah ibu gemar mengambil petua untuk menaikkan berat anak dengan lebih cepat seperti mencampurkan nasi dengan mentega. Lebihan lemak tidak membantu menaikkan berat badan yang sihat. Yang perlu dititikberatkan ialah keseimbangan nutrisi khususnya protein. Antara tip yang boleh diamalkan ialah double-frying contohnya menggoreng isi ayam kemudian dicampur dengan nasi goreng atau roti telur yang disapu dengan mentega. 

5. MAKANAN YANG MENINGKATKAN SELERA MAKAN 

 • Antara makanan yang kaya dengan B12 boleh meningkatkan selera si kecil. Antaranya ialah daging merah, ayam, ikan dan makanan laut. Namun pada usia setahun, makanan laut adalah tidak digalakkan. Ini kerana sifat hiperallergik yang boleh mengakibatkan alahan kepada si kecil.

6. TERUSKAN USAHA

 • Galakan terhadap makanan perlulah diteruskan. Jangan mengalah sebaliknya teruskan berusaha terutamanya bagi sesetengah kanak-kanak yang memilih dan cerewet (picky eater). 

13 Oktober 2018

CARA ATASI SEMBELIT ANAKBISMILLAH WAL HAMDULILLAHSembelit kerap terjadi dikalangan kanak-kanak dan ianya menyebabkan ibu bapa memandang ringan masalah ini. Mereka biasanya mengandaikan ianya adalah perkara biasa yang terjadi sepanjang pembesaran anak-anak terutamanya dalam proses memperkenalkan makanan pejal ketika berusia 6 bulan. 

Sembelit berlaku apabila seorang kanak-kanak membuang air besar kurang daripada tiga kali seminggu, mengalami kesukaran semasa proses membuangdan najis itu adalah keras, kering dan bersaiz agak besar daripada kebiasaan dan kanak-kanak mengadu sakit semasa membuang air besar.PUNCA SEMBELIT

Sembelit terjadi apabila najis atau bahan buangan bergerak perlahan di dalam usus yang menyebabkan najis menjadi keras dan kering.

BAGAIMANA MENGATASI DAN MERAWAT SEMBELIT

1. TINGKATKAN PENGAMBILAN AIR

 • Minum air masak atau cecair yang lain dapat membantu najis melalui usus dengan mudah. Jumlah air yang diperlukan setiap kanak-kanak adalah berbeza mengikut umur dan berat badan. Tetapi, kebiasaannya kanak-kanak memerlukan tiga hingga empat gelas air masak setiap hari. Bagi bayi yang berumur enam bulan ke atas dan mula diperkenalkan dengan makanan pejal, cuba tawarkan sedikit jus prun sekiranya menghadapi sembelit. Manakala bagi kanak-kanak yang sudah mula berjalan dan berlari, pengambilan air perlu ditingkatkan sesuai dengan pertambahan usia dan aktiviti fizikal mereka.


2. HIDANGKAN MAKANAN YANG BERSERAT TINGGI

 • Makanan berserat tinggi seperti sayur-sayuran, buah-buahan seperti jambu batu, prun, epal dan roti mil penuh boleh membantu mengelakkan sembelit. Serat tidak boleh dicerna , tetapi ia boleh membantu dalam memudahkan pencernaan makanan sehingga ke penyahtinjaan. Manakala makanan yang tinggi lemak, gula, berkanji menyebabkan pergerakan usus lebih lambat dan berkecenderungan mengalami sembelit. 

3. PENGAMBILAN JUS BUAH-BUAHAN

 • Jus buah-buahan dapat membantu mengatasi sembelit sebagai contoh prun, epal atau pir. Kanak-kanak berumur setahun dan ke atas digalakkan minum jus sebanyak 120-180ml sehari, manakala bagi bayi berumur enam bulan ke setahun tidak melebihi 120ml sehari. 

4. AKTIVITI FIZIKAL YANG MENCUKUPI

 • Aktiviti fizikal dapat membantu dalam memudahkan pergerakan usus, jadi ibu bapa perlu menggalakkan anak-anak untuk beriadah seperti berbasikal, berlari di taman dan sebagainya. 

5. JADUAL MAKAN YANG TETAP

 • Jadual makan yang tetap setiap hari dapat membantu kanak-kanak membentuk rutin amalan buang air besar. 

6. PENGUBAHSUAIAN PADA DIET

 • Bagi bayi yang baharu diperkenalkan makanan pejal ketika berusia enam bulan, ibu bapa perlu bijak membuat pengubahsuaian terhadap diet bayi agar bersesuaian dengan umur dan kemahirannya. Perhatikan keadaan najis anak dalam tempoh beberapa hari selepas diperkenalkan dengan makanan tertentu. Ibu bapa perlu sentiasa peka dengan perubahan najis anak dan perubahan diet mereka. Sekiranya bayi tidak membuang air besar dua ke empat hari, lebihkan pengambilan air atau buah dalam diet mereka. 
Daisypath Anniversary tickers
 

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya