23 Oktober 2018

MAKANAN YANG DAPAT MEMBANTU MENGATASI MASALAH BUASIR



BISMILLAH WAL HAMDULILLAH
Assalamualaikum
Dalam entry sebelum ini ummi ada berkongsi tentang BAGAIMANA MERAWAT MASALAH SEMBELIT. Sembelit adalah merupakan salah satu sebab utama berlakunya masalah buasir. Langkah pencegahan awal adalah lebih baik dari proses merawat. Mengelakkkan masalah sembelit dapat menjauhkan kita daripada masalah buasir. 
Ada seorang kawan ummi yang memang biasa mengalami masalah sembelit dan ada masanya hingga hampir seminggu beliau tidak dapat membuang. Masalah buasir tersebut berlarutan dan akhirnya beliau sendiri mengalami masalah BUASIR. 


Buasir adalah pembengkakan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Apabila vena ini membonjol keluar ia mengganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, perit, gatal dan berdarah. Buasir terjadi disebabkan oleh terlalu banyak tekanan di bahagian rektum, menyebabkan dinding vena darah teregang atau memberi dan membonjol. Kadangkala ianya boleh pecah.
Antara pencegahan awal yang dapat kita amalkan adalah melalui pemakanan yang sihat. Terdapat beberapa jenis buahan dan sayuran yang dapat membantu mengatasi masalah sembelit dan buasir. Antaranya ialah:

1. Betik

  • Buah betik yang ranum kaya dengan vitamin C dan mempunyai kandungan serat yang tinggi. Ia sesuai dimakan untuk melawaskan perut bagi sesiapa yang mempunyai masalah sembelit. Elok lebihkan serat dalam pemakanan harian bagi individu yang mengalami sembelit. Cuba ini: Punch buah-buahan perdana

2. Strawberi

  • Buah berwarna merah yang berasal dari negara bercuaca sejuk ini bukan sahaja cantik dan enak dimakan. Malah, ia berkesan mengatasi masalah sembelit di samping bertindak sebagai astringen bagi meredakan demam dan juga membersihkan gigi. Ia juga kaya dengan vitamin C yang baik untuk kesihatan kulit.

3. Cincau

  • Cincau mempunyai serat yang tinggi dan rendah kalori dipercayai mampu meredakan panas di dalam tubuh, demam, kembung perut, sembelit dan cirit birit. Selain itu cincau juga mampu membersihkan organ pencernaan dari zat karsinogen yang menjadi punca penyakit kanser. Cuba ini: Bandung cincau

4. Timun

  • Timun kaya dengan kandungan mineral. Ia juga mengandungi kalsium, fosforus, zat besi & Vitamin C. Masalah sembelit boleh diatasi hanya dengan makan timun setiap hari.

5. Kucai

  • Daun kucai mengandungi vitamin B dan C, karotin dan komponen belerang. yang berfungsi sebagai antiseptik untuk membunuh bakteria dalam usus dan menjadi perangsang dalam proses pengecutan serta pengembangan usus selain melancarkan pengaliran darah sekaligus mengelakkan berlakunya pembekuan darah. Ia dapat mengubati penyakit-penyakit seperti senggugut, penyakit keputihan, darah tinggi dan sembelit.

6. Pisang


  • Pisang mempunyai begitu banyak khasiat untuk kesihatan. Amalan makan pisang setiap hari dapat membantu menyelesaikan masalah sembelit. Pisang bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja malah boleh dijadikan hidangan minum petang yang enak sama ada dengan mengoreng atau dijadikan pengat. Cuba ini: Pengat pisang

7. Temulawak


  • Sembelit juga boleh diatasi dengan menggunakan batang dan rizom (ubi) muda temulawak atau nama saintifiknya Curcuma Xanthorriza. Caranya:
1. Ambil bahagian batang dan rizom (ubi) muda temu lawak.
2. Bersihkan, kemudian rebus hingga mendidih.
3. Setelah mendidih, tapis serta tuangkan air rebusan tadi ke dalam gelas.
4. Jika mahu, biarkan ia suam seketika dan minumlah secara perlahan-lahan.

  • Sehari sekurang-kurangnya boleh diminum sebanyak dua hingga tiga kali. Boleh juga diminum walaupun tidak mengalami masalah sembelit sebagai langkah pencegahan. Selain sembelit, ia juga diakui boleh mengatasi masalah najis berdarah.

8. Ciku


  • Individu yang mengalami masalah sembelit juga boleh amalkan makan buah ciku yang dihancur sehingga lumat. Amalan ini boleh disertakan bersama pengambilan sedikit air suam yang dicampur dengan sedikit garam sebelum sarapan pagi.

9. Lobak Merah


  • Lobak merah atau nama saintifiknya Daucus carota L boleh membantu menyembuhkan sembelit, mengubati sakit ketika buang air kecil, meningkatkan aliran ketika menstruasi dan menjaga kulit supaya sentiasa sihat. Cara terbaik menikmati manfaat lobak merah adalah dengan memakannya secara mentah.

22 Oktober 2018

MAKANAN YANG MENYEBABKAN PUNCA JERAWAT



BISMILLAH WAL HAMDULILLAH

Assalamualaikum

Sebelum ini ummi ada berkongsi dengan semua punca-punca terjadinya jerawat. Tahukah kita, pemakanan kita seharian juga boleh menyebabkan timbulnya jerawat pada wajah. Terdapat beberapa jenis makanan yang menggalakkkan kehadiran jerawat. Pastikan makanan ini dapat dielakkan bagi mengurangkan kehadiran jerawat. 

Antara makanan yang menjadi punca jerawat ialah :


1. MAKANAN BERMINYAK 


  • Makanan bergoreng pasti menjadi kegemaran semua orang. Namun bagi mereka yang mengalami kulit bermasalah atau berjerawat makanan yang berminyak seharusnya dihindari untuk mengelakkan terjadinya jerawat.

2. SUSU


  • Susu sememangnya mengandungi kalsium yang bagus untuk tulang, akan tetapi pada zaman serba canggih ini, terdapat beberapa penternak lembu yang akan menyuntik lembu peliharaan mereka dengan hormon untuk meningkatkan produktiviti pengeluaran produk tenusu. Akibat dari suntikan tersebut, kandungannya akan meningkatkan hormon pertumbuhan jerawat. Penggemar susu lembu bukanlah dikehendaki terus berhenti meminum susu lembu, namun dinasihati untuk mengambilnya dalam kuantiti sederhana.

3. ALKOHOL


  • Alkohol seringkali disalahgunakan oleh remaja masa kini. Minuman beralkohol akan mengakibatkan dehidrasi. Jerawat mudah tumbuh sekiranya badan kita mengalami dehidrasi dan kekeringan.

  • 4. GARAM

    • Garam yang dikatakan menjadi punca jerawat disini adalah pengambilan garam secara berlebihan yang akan menyebabkan badan kehilangan banyak air sekaligus mengakibatkan kekeringan.

    5. KEKACANG

    • Sejak dari dahulu lagi mitos mengatakan kekacang merupakan punca jerawat. Kacang tanah sangat sensitif terhadap kulit muka yang akan mengkibatkan jerawat kerana kacang tanah mengandungi minyak yang merbahaya terhadap kulit wajah.

    6. KARBOHIDRAT OLAHAN

    • Karbohidrat olahan seperti roti, pasta dan sebagainya mengandungi gula yang berlebihan yang akan mengakibatkan pori-pori khususnya pada wajah tersumbat sekaligus cepat menimbulkan jerawat.


    7. KERANG KERANGAN

    • Bagi mereka yang menggemari makanan seperti ini adalah digalakkan untuk mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengurangkan pengambilan kerang-kerangan tersebut. Pengambilan secara berlebihan dan terus menerus akan mengakibatkan kerosakan pada kulit dan mempercepatkan pertumbuhan jerawat.

    8. KUNING TELUR

    • Kuning telur mengandungi kandungan lemak yang tinggi dan boleh mempercepatkan pertumbuhan jerawat secara mendadak.

    Jika anda mempunyai acne-prone skin, kulit berminyak, kulit sensitif dan kulit berjerawat, cuba elakkan makanan seperti di atas. Di samping itu, penjagaan kulit harian adalah sangat penting untuk memastikan kebersihan dan kesihatan kulit.
    Daisypath Anniversary tickers
     

    Followers

    About Me

    Foto Saya
    Fakhrati Aziz
    Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
    Lihat profil lengkap saya