3 Jun 2017

DARAH TINGGI

 BISMILLAH WAL HAMDULILLAH


Tekanan Darah

-TEKANAN DARAH ialah tekanan yang dikenakan terhadap pembuluh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung.

CARA TEKANAN DARAH DIUKUR

Tekanan darah ada  2 ukuran dan biasanya dirakam seperti berikut :
 • 120/80 mmH   
         -Nombor atas (120)
         Menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Ia dipanggil sitolik.

·                  -Nombor bawah (80)
      Menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. Ia dipanggil diastolic.

*Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda berehat dan dalam keadaan duduk atau baring.
  
TEKANAN DARAH BERUBAH-RUBAH

Kadar tekanan tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan anda. Jika tekanan darah anda tinggi, doctor anda akan memeriksa semula tekanan darah anda untuk beberapa kali bagi menentukan kadar tekanan darah anda yang sebenar.
·     Jika kadar tekanan darah sentiasa lebih tinggi daripada kadar biasa untuk suatu jangkamasa yang lama,maka keadaan ini dikenali sebagai Tekanan Darah Tinggi.

TEKANAN DARAH OPTIMA: 130/80 mmHg


Jika Tekanan Darah Optima (130/80 mmHg)

Anda perlu terus mengawal tekanan darah anda dengan cara :
 
     1. Memeriksa tekanan darah anda secara berkala
-2 kali setahun jika kadarnya normal atau lebih kerap jika didapati kadarnya tinggi atau jika anda mempunyai ahli keluarga menghidap darah tinggi, angina ahmar atau serangan jantung.

·     2. Tidak merokok
-Nikotin dari asap rokok akan memasuki darah dan menyebabkan jantung berdenyut lebih cepat. Nikotin juga menyempitkan saluran salurnadi halus dan memaksa jantung mengepam lebih cepat.

·     3. Makan secara sihat, dengan mengurangkan pengambilan garam dan lemak
-Garam berlebihan di dalam darah boleh menyebabkan lebih banyak air terpaksa disimpan di dalamnya. Ini akan meningkatkan tekanan darah.
-Lemak berlebihan akan terkumpul di sekeliling dinding salurnadi dan menjadikannya tebal dan kejang. 

·   4. Kekalkan berat badan unggul
·   5. Bersenam secara berkala
·   6. Elakkan pengambilan alcoholTEKANAN DARAH TINGGI : Lebih daripada 130/85 mmHg. Misalnya, jika tekanan melebihi 180/110 mmHg. Kadar tekanan darah anda adalah terlalu tinggi.

 JIKA TEKANAN DARAH TINGGI
 

 1. Makan ubat secara berkala seperti yang dinasihatkan.
 2. Jangan berhenti makan ubat tanpa nasihat doctor/ pegawai farmai
 3. Jumpa doktor anda secara berkala bagi mengawal tekanan darah anda     

Apa yang perlu KITA TAHU??
·         
   Tekanan darah tinggi kebiasaannya tidak menunjukkan sebarang tanda dan gejala. Anda mungkin mengalami tekanan darah tinggi dan pada masa yang sama merasa diri anda sihat.
·   Hanya satu cara untuk mengetahui sama ada anda menghidap darah tinggi atau tidak adalah dengan memeriksa tekanan darah anda secara berkala.


AKIBAT DARAH TINGGI

 1. Serangan jantung
 2.  Angin ahmar
 3.  Kegagalan jantung
 4.  Kerosakan buah pinggang

 TESTIMONI 1 
MENGAMALKAN VIVIX DAN MEMBANTU STABILKAN BLOOD PRESSURE.
 TESTIMONI 2:
DARAH TINGGI KEMBALI NORMAL SETELAH MENGAMALKAN DETOKS
IKHLAS PENUH CINTA
-LITTLE NAJMI HAYATI-
0124322400

 9 April 2017

VIVIX MEMBANTU MASALAH DIABETES
BISMILLAH WAL HAMDULILLAH


Diabetes atau dapat disebut dengan kencing manis atau penyakit gula dalam darah. Salah satu jenis penyakit kronik yang mempunyai tanda awal berupa meningkatnya kadar gula di dalam darah akibat adanya gangguan sistem metabolisme di dalam tubuh. Diabetes ini tidak dapat disembuhkan namun kadar gula darah dapat dikawal.Tahukah kita yang selain dari penyakit jantung, diabetis juga merupakan penyakit No.1 yang melanda masyarakat kita pada hari ini. 1 daripada 5 orang dewasa dianggarkan menghidap diabetis di Malaysia dan Malaysia merupakan negara ke 4 tertinggi rakyatnya penghidap diabetes. Antara salah satu fungsi penghasilan Vivix adalah bagi mengawal gula dalam darah. Ini dapat membantu pesakit diabetes mengawal kadar gula mereka.
Jom kita lihat bagaimana Vivix membantu pesakit kencing manis kawal paras gula dalam darah 


1. Membantu Mengurangkan Sindrom Resistansi Insulin 
 • Vivix merupakan suppliment Antioksidan, jadi antioksidan yang terdapat dalam vivix menjadi pelindung kepada sel tubuh dan dalam masa yang sama membaikpulih sel. Pengambilan Vivix secara berterusan membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, mencegah sindrom metabolik akibat kerosakan gen di mana ia merupakan punca penyakit kencing manis menjadi semakin parah. 
 • Secara normal, selepas makan, insulin dilepaskan dari pankreas dan memberi signal kepada jaringan sensetif pada tubuh untuk menyerap glukosa dan kadar glukosa akan menurun dalam darah. Tetapi bagi pesakit diabetes, sensitiviti terhadap insulin sgt rendah, kadar rembesan insulin tidak dapat merangkumi atau menyerap sepenuhnya glukosa yang terjadi didalam tubuh selepas pengambilan makanan, sekaligus menyebabkan kadar glukos meningkat dan terkumpul didalam darah. Ini dipanggil Sindrom Resistansi Insulin yang lazimnya mengakibatkan Diabetes Melitus type 2.

 • Disinilah Vivix menjalankan kewajipannya. Vivix yang mengandungi kandungan resveratrol yang tinggi akan bertindak sehingga keperingkat sel dan memperbaiki sel yang rosak serta memberikan tenaga kepada sel selanjutnya meningkatkan sensetiviti sel utk bekerja dengan lebih sempurna untuk menyerap glukosa dan meningkatkan sensetiviti pankreas utk merembeskan insulin dengan jumlah yang lebih banyak. Ini bagi memastikan glukosa lebih mudah diserap dan ditukar menjadi tenaga oleh sel
2. Membantu  Mengawal Kadar Kepekatan Gula Di Dalam Darah 

 • Karbohidrat yang kita ambil hari2 tu membantu penghasilan tenaga untuk tubuh kita, dimana ianya akan dicerna dan ditukar menjadi glukosa. Di situlah terhasilnya tenaga. Jika pengambilan karbohidrat berlebihan dan tidak terkawal akan mengakibatkan glukosa berlebihan dilepaskan serentak. Akibatnya tidak semua glukosa dapat ditukar menjadi tenaga sekaligus berisiko untuk diabetes. 


 • Polifenol adalah bahan yang dihasilkan oleh anggur muscadine berfungsi memperlahankan proses pencernaan dan mencegah penyerapan karbohidrat dalam darah pada kadar yang cepat. Semua ramuan yang disebutkan ini adalah bahan yang terkandung dalam Vivix Shaklee di mana ia membantu mengurangkan risiko diabetis dengaan mencegah penyerapan kandungan gula berlebihan dalam darah. 

3. Mengurangkan Risiko Kerosakan Mata Dan Mempercepat Proses Penyembuhan Luka.
 • Glukoma merupakan penyakit yang menghantui pesakit kencing manis kerana ia mampu menyebabkan pesakit hilang daya penglihatan. Selain itu, pasakit juga akan mengalami proses penyembuhan luka yang sangat lambat sekiranya terluka sehingga ke suatu tahap di mana anggota badan terpaksa dibuang akibat jangkitan kuman. Polifenol Anthocyanins yang terkandung di dalam Vivix membantu menyembuhkan luka dalam kadar segera dan memelihara dan memperbaiki kesihatan mata. 

4. Mengurangkan Risiko Pembentukan Protein AGE 
 • Gula yang berlebihan dalam badan boleh menyebabkan pembentukan Protein AGE (advanced glycation end products) yang menyebabkan sel-sel tubuh rosak sekaligus tidak mampu berfungsi dengan baik.  Salah satu objektif vivix adalah untuk bertindak sebagai tonik anti-penuaan dengan memperlahan pembentukan protein AGE.

TESTIMONI PESAKIT DIABETES


"Alhamdulillah...setelah 11 tahun menghidap diabetes akhirnya dengan pengambilan VIVIX membantu seorang ibu menurunkan bacaan gula dalam darah."Daisypath Anniversary tickers
 

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya