20 November 2016

LANGKAH PENCEGAHAN DAN RAWATAN HFMD


BISMILLAH WAL HAMDULILAH

Jom...sambung balik cerita kita tentang HFMD. Semua dah fahamkan tentang apa itu HFMD dan simptom-simptomnya ...jom kita kenalpasti apakah langkah pencegahan dan rawatan terbaik untuk HFMD.


6 langkah pencegahan dari dijangkiti HFMD

  • Cuci tangan dengan sabun dan air bersih sebelum menyediakan makanan, selepas ke tandas, selepas menukar lampin anak dan selepas mencuci najis anak.


  • Tutup mulut dan hidung dengan tisu apabila bersin atau batuk
  • Jangan berkongsi barang-barang peribadi seperti berus gigi, sapu tangan , tuala , cadar, cawan , sudu dan garpu.
  • Mandi dan tukar pakaian selepas pulang dari tempat kerja, sebelum bermesra dengan bayi atau anak kecil.
  • Cuci alat mainan, permukaan meja, kerusi dan lantai yang dicemari air liur anak.
  • Elakkan membawa anak kecil ke tempat umum yang sesak seperti pusat membeli- belah, pawagam, kolam renang, pasar dan stesyen bas.

CARA MERAWAT HFMD PADA KANAK-KANAK

Oleh kerana HFMD ini adalah jangkitan virus, maka apa yang perlu kita lakukan adalah tingkatkan imun sistem anak kita untuk melawan virus tersebut.
  1. Rooibos Tea
    • Gunakan air rebusan teh ini untuk dibuat mandi atau minum. Rooibos tea ini adalah teh yang bebas kafein (kandungan kafein menghampiri 0%)
  2. Sup Tulang/ayam
    • Hidangkan anak dengan sup rebusan tulang/ ayam dengan campuran makanan antiviral contohnya bawang putih yang banyak.
  3. Perbanyakkan makanan antiviral
    • Peppermint, bawang putih, bawang merah, kunyit, habbatussauda juga adalah antara antivirus
  4. Tea Tree Oil, Minyak Kelapa Dara
    • Sapukan pada jangkitan kulit. Minyak kelapa dara itu juga boleh dibuat minum
  5. Rebus pakaian dan mainan
    • Pakaian dan mainan anak-anak hendaklah direbus bagi mematikan sebarang virus dan bakteria yang ada
  6. Cuci lantai rumah
    • Cuci lantai rumah dengan dettol ataupun campuran cuka epal dan tea tree oil
  7. Vitamin C
    • Beri anak makan makanan yang kaya dengan Vitamin C
  8. Kekalkan terhidrasi (keep hydrated)
    • Berikan anak minum air yang banyak. Boleh juga buat homemade ice-cream daripada jus buahan segar, kurma ataupun apa sahaja tanpa gulauntuk memberi kelegaan kepada mulut anak yang tengah berbisa (ini boleh dilakukan jika anak tidak alah pada makanan sejuk)
    • bukan berikan aiskrim biasa yang dijual dikedai tu ye, itu banyak sangat gula, gula adalah makanan untuk virus, nanti virus semakin kuat, anak semakin lemah.
  9. Olivenol, probiotik
    • Ini juga boleh tingkatkan imun sistem anak untuk melawan virus.
  10. Air Kelapa dan air barli
    • Air kelapa dan barli adalah antara antivirus semulajadi
  11. Madu dan jus delima
    • Berikan anak madu dan jus delima kerana ia adalah antara remedi untuk ulser mulut
ikhlas penuh cinta
-ummi Tasneem.Kauthar.Ali-
0124322400

1 November 2016

Shaklee Landmark study

ASSALAMUALAIKUM…

Penah dengar x pasal LANDMARK STUDY?

Landmark Study adalah kajian yang dibuat untuk mengkaji manfaat dan risiko pengambilan pelbagai suplemen dalam tempoh waktu yang panjang dan Syarikat Shaklee ambil risiko untuk buat Landmark Study ni terhadap suplemen mereka untuk buktikan keberkesanan produk shaklee ni. Landmark 

Study ni dijalankan kepada 3 golongan, iaitu:

1. golongan yang tak ambil suplemen
2. golongan yang ambil suplemen brand lain
3. golongan yang ambil suplemen Shaklee

Penting x LANDMARK study?

Penting sangat untuk membuktikan keberkesanan vitamin tersebut dan bukan hanya based kepada Testimoni Pengguna..Kalau nak tau Shaklee adalah salah satu company yang membenarkan Landmark study dibuat ke atas semua produknya untuk memastikan keberkesanan produk tersebut memandangkan setiap penyakit hanya boleh hanya menunjukkan simptom setelah 10-30 tahun. X de kan yang kena Darah Tinggi lepas makan kambing Golek semalam.x de kan? Walaubagaimanapun sesetengah serangan penyakit dipengaruhi oleh gabungan nutrient dan cara hidup kita.

LANDMARK STUDY jugak membuktikan bahawa golongan pengamal supplement lebih berisiko dijangkiti penyakit daripada golongan yang tidak mengamalkan sebarang supplement kecuali Shaklee. Shaklee Landmark Study yang dijalankan selama 3 tahun dari 2004 hingga 2007 memang menunjukkan pengguna vitamin Shaklee mendapat kesihatan yang lebih baik, berbanding dengan pengamal vitamin lain, dan juga bukan pengamal suplemen.
Terdapat bermacam-macam supplement yang kita blh dapat skrg dipasaran tetapi sejauh mana tahap keselamatannya kita sendiri x dapat kenalpasti  dan ianya pasti akan memberi kesan dalam hidup kita. Bagi sesetengah orang,  yang semuanya nak cepatnie, dia nak ambk supplement tertentu dan nmpk kesannya secepat yang mungkin sedangkan supplement tersebut tidak selamat dan diragui sndiri keselamatannya.

Bagi saya biarlah org cakap kenapa makan supplement Shaklee x de rasa atau jadi apa2pun…Ya..mmg anda tidak rasa kesannya hari ini. InsyaAllah ianya akan memberi kesan kepada anda 10-20 tahun akan datang. Yang penting ianya selamat dan ada LANDMARK STUDY.

#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleeeffect
#liveamazing

.
Daisypath Anniversary tickers
 

Search This Blog

Memuatkan ...

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya