4 Julai 2015

Kebaikan kurma semasa hamil

Bismillah wal hamdulillah

Assalamualaikum


Bagi ibu2 mengandung pasti tercari2 makanan yg mudah dan yg boleh diterima tekak.sesetengah ibu mengalami alahan sepanjang kehamilan dan menyebabkan mereka mengalami alahan teruk pada makanan...
Bagi ibu2 yg mengalami masalah ini,saya mencadangkan agar ibu2 boleh mengambil makanan sunnah seperti yg disarankan  oleh Rasulullah S.A.W iaitu Kurma..



Jom kita ketahui 5 kebaikan kurma semasa hamil


1.PENUH ZAT BESI
-Sangat sesuai dimakan terutama bagi anda yang mengalami masalah anemia akibat kekurangan sel darah merah dalam tubuh.

2. KAYA KHASIAT
-Di dalam kurma ia mengandungi protein, serat, glukosa ,vitamin A, Vitamin C, sodium dan potassium.

3. MUDAH KENYANG
-Kandungan gula di dalam kurma mudah diserap tubuh dan dapat memberi tenaga segera apabila anda memakannya ketika lapar. Malah,anda mudah kenyang dan secara tidak langsung mengelakkan pemakanan secara berlebihan

4. TINGGI POTASSIUM
-Kandungan potassium sememangnya penting untuk sistem saraf yang meransang daya ingatan dan meningkatkan sistem pertahanan badan khususnya untuk mencegah barah payu dara dan rahim

5. MUDAHKAN PROSES BERSALIN
-Kurma boleh membantu anda memudahkan proses bersalin dan mengecutkan rahim kerana ada bahan khusus di dalamnya yang boleh membantu proses berkenaan.

Ikhlas penuh cinta :
-ummi Tasneem &Kauthar-
0124322400

Tiada ulasan:

Daisypath Anniversary tickers
 

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya