20 Oktober 2014

Tips Meningkatkan Antibodi Anak Anda

Bismillah wal hamdulillah

Ok settle tdokan mek 2 org nie,fuhhhh...letey betoi nk boleh tidoqpn.si adik nk bergayut 24/7..si kakak nk kena peluk2 bru nk tdoq.hadoilaaa...klu dpt belah 2 badan ummi nie,dh konfirm ummi buat...ni bru 2kn.klu 3,4 nant konfirm x menang tgn dh rasanya.ayat sikakak mcm besala

Kakak : ummii...ummi x peluk kakak lgipun hrnie.sianla kat kakak,kakak dh ngantukni....lahaiiiii...runtun jiwa ummi dngaq.penuh emosikan....

Adik : nk nenen...nk nenen...nakkkkla nenen....huwaaaaaaa...

see?fuhhhh...mencabarkan.bla dh mula menyusu si adik,sikakak marahlak x pusing tgok muka dia...jenoh weh nk menjawab....

SET KANAK,SHAKLEE UNTUK ANAK,MAKANAN TAMBAHAN UNTUK ANAK
tara....siap comel2 nk g kenduri....


SET KANAK,SHAKLEE UNTUK ANAK,MAKANAN TAMBAHAN UNTUK ANAK
Muka heepyla ummi bwk g jenjalan....


SET KANAK,SHAKLEE UNTUK ANAK,MAKANAN TAMBAHAN UNTUK ANAK
Saya sedang mengisi masa lapang

Bahagiakan dpt tgok anak2 membesar depan mata...atas tue beberapa caption moment cinta hati sya.si kakak dan adik.mcm2 peel klu nk dilayan...see,adik debob sikit berbanding sikakak.almaklumla,si kakak nie picker eater sikit.nk mkn pnyala susah.oh!!teringat kenangan 2thn yg lalu waktu tasneem terpaksa admit wad coz of pneumonia.sadisss oiiii....bermulala episod kakak mula menjadi sikuruih...dhnya after discaj ummi plak kena pk kan solution nk naikkan blik berat sikakak yg drop tue...dhla nk mkn pn susah....akhirnyaaaaa...
Tara........


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
SET KANAK-KANAK,MULTIVITAMIN KANAK-KANAK,ANAK X SELERA MAKAN,PICKER EATER,ANAK KURUS

SET MULTIVITAMIN KANAK-KANAK
Waktu tasneem admit 2012 tue ada sorg hamba Allah p.m sya sruh cuba Mealshake...Adoiii,mcm nk ketok pala sndiri oiiii.mak sendiri ahli Shaklee tapi x berasa nk guna pn Mealshake..isk3.terukkan...so, tanpa berfikir pnjang sya trus mencuba....ok,mehla kita tgok sikit basic function of them.,,,


CHEWABLE VITA C PLUS


- Antioksidan penting dalam melindungi sel kulit daripada rosak dan melambatkan penuaan
- Chewable Vitamin C Shaklee menguatkan tulang, gigi dan gusi yang sihat
- Meningkatkan sistem imun tubuh
- Sangat sesuai untuk orang sukar atau tidak suka makan pil atau tablet
- Rasa oren semulajadinya sangat selamat untuk kanak-kanak dan orang dewasan
- Tidak mengandungi sebarang pewarna, perasa, pemanis ataupun pengawet tambahan
- Tabletnya lebih kecil dari SR Vitamin C Shaklee jadi mudah untuk makan atau telan
- 1 biji Chewable Vita C Shaklee bersamaan 1/2 biji oren iaitu bersamaan 100mg
- Manfaat Vitamin C Sangat bagus untuk menjaga kecantikan kulit dan awet muda
- Memlihara kandungan antioksidan semula jadi pada tubuh

klu nk tau lebey lanjut tntang vitamin c blh bca dekat link nie...



OMEGA GUARD
Manfaat Omega-3  untuk Bayi
  • Perkembangan Kognitif : beberapa kajian mendapati bayi yang dibekalkan dengan asid lemak omega-3 DHA menunjukkan peningkatan dalam fokus, kemahiran sosial dan ujian kepintaran. Bayi-bayi yang mendapat bekalan omega-3 DHA dan EPA (semasa ibu mengandung dan menyusu) mendapat keputusan yang lebih tinggi dalam ujian kognitif pada usia 4 tahun berbanding kanak-kanak yang tidak mendapat DHA dan EPA
  • Risiko Asma : Kajian pada tahun 2008 mendapati ibu mereka mengambil minyak ketika mengandung, anak-anak mereka kurang mendapat asma.
  • Pembesaran : Membantu pembesaran dan perkembangan otak bagi bayi pra-matang.
  • Kelahiran Pra-Matang : Kajian pada  tahun 2003 menunjukkan  wanita  yang mengambil telur yang diperkaya dengan omega-3 kurang melahirkan bayi pra-matang berbanding yang tidak mengambilnya.

Manfaat Omega-3 untuk Kanak-kanak dan remaja

  • Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) : Kanak-kanak yang hiperaktif biasanya mempunyai jumlah omega-3 yang rendah berbanding kanak-kanak normal. Penggunaan suplemen omega-3 dapat membantu membaiki tingkah laku, mengurangkan hiperaktif dan meningkatkan tumpuan bagi kanak-kanak bawah 12 tahun.
  • Diabetes : Satu kajian kecil yang dijalankan ke atas kanak-kanak yang mengidap diabetes jenis ke-2 (diabetes mellitus), mereka yang makan makanan yang tinggi kandungan omega-3 mampu mengurangkan tahap diabetes.
  • Kemurungan : Kajian pada 2006, minyak ikan mampu  mengurangkan simptom kemurungan keatas kanak-kanak dari usia 6-12 tahun.
MANFAAT MEALSHAKE

  • rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak
  • sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas 
  • sesuai untuk seisi keluarga
  • Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga
  • Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral sertakalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
  • Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
  • Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
  • Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
  • Meningkatkan selera makan anak
  • Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa
  • Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk pil/tablet
  • menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
  • amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti 

ok...kat atas tu sya sharekn beberapa manfaat set multivitamin kanak2nie...Tp sadisnya anak sya Tasneem mmg cannot go dgn omega guard tue.minyak ikan.dia ckp busuk..Alhamdulillah mmg Mealshake jdi faveret sikakak...rezki kot.after 1canister consume, Tasneem dh dpt blik berat badan asal dia b4 demam...teruja pn ada...

Biasalakan anak2...mcm2 ujian dan dugaan nk besarkan dorg.hope si kakak dan adik jdi anak solehah yg akan selalu membahagiakan sya dan keluarga....

MEALSHAKE,TESTIMONI MEALSHAKE


Alhamdulillah....selepas mengamalkan mealshake 

MEALSHAKE,SHAKLEE FAMILY

Penampilan istimewa kami...ewahhh.hahah



Ikhlas penuh cinta:
Fakhrati/Azman
SID
call/wassap:0124322400
FB: Fakhrati Aziz




18 Oktober 2014

Tips MENCURI hati ANAK


Bismillah wal hamdulillah...

Sibuk benau ummi sejak akhir2 nie. nk singgah kejap pn x sempt.Sibuk dgn marathon kusuih n hal2 dunia.ewahhh.x de dunia mnanya.Moga Allah x melalaikan sya dgn hal2 duniawi.

ok...hrnie sya nk share beberapa tips dgn mak2 kat luar sana.idea yg muncul hasil kesan setelah tinggalkan anak selama semgu...sekian terima kasih.ehehe

Buat ibu2/mak2 yg mmg suri rumah 2 sya hrp mmg x de masalahkn.tp bg mak2 yg bekerjaya mmg mslah..tmbh2 bla anak dh besaq dan pndai main2 perasaan nie.


ok...kat bwh nie sample anak2 yg dh pndai main perasaaan k...anda perasan x?hehhe


Jom sya kongsikan tips yg sya selalu amalkan

1. Persepsi

Alhamdulillah...sya seorg yg sentiasa berfikiran positif terhadap anak2 dan terhadap diri sendiri jgk.(ewahhh...pndaila ko...kdng2 ada syaitan jgk dok menghasut.hahah)...ok,situasinya mcmnie..sya sentiasa akan fikir yg baik2 ja dlm besarkn anak2 syurga syanie..Jgn selalu pk yg negatif..belajar dri pengalamankn.Dulu awl ada anak...cuti kami suami isteri mmg x sama.dia cuti ahad dan sya cuti jumaat sabtu..x sesuai betolla.so utk tidak menyekat aktiviti sya dan anak2 sya sentiasa positif if nk bwk sikakak keluar...bg sya "nakal" mana pn aktiviti bonding time tue pasti berjalan.Pk yg positif sebelum angkut sikakak keluar.samaja bla dh beranak 2 pn.bla si adik demam,sya dgn positif akan mengangkut kedua2 skali bwk g klinik.even klinik tue jaraknya sejam perjalanan.semuanya berlaku bla kita dh set yg positif dlam minda.

2. Perhatian

Budak2 mmg suka org layankn dorg.act,sya nie bkn rajin sgt nk dengaq celoteh ank2 nie.kdng2 mkn masakan.kita blik keja mmg bnyk benda yg nk dibuatnya.Mcm sya dh smpai umah after pic up anak2 mmg dh pkl6.smpaija nk masak mkn mlm pulak.mmg x dan punya nk layan depa.Tp sebenarnya kita salah...kdng2 smbil memasakpn kita blh bg masa utk dorg ckp dan bercerita.alaa...bkn nk ckp apapn.just nk g tau kwn ambk pensil color ja.tp kita dh set dlm fikiran yg kita sibuk,jdi mmg trusla x mau dngaq celoteh budak2nie...kdng2 en.baba pn tegur...t nie dengaqla dlu anak nk ckp apa....huwaaa.bersalahnya....ok.mind set kena tukaq pasni k...

3. Perbuatan

ok...perbuatan ni kdng2 jrg kita buat.tp anak sya yg sikakak mmg suka nie.mgkn sebb dia yg sulung,manja lain sikit...dia sukaja klu ummi pegang2,peluk dia...even nk tidurpn mst dia dtg then ckp,"ummi,jomla tdoq"...klu sya  ckp "kakak p la tdoq dlu"..pasnie jawabnya "sapa nk peluk kakak?"...see,budak2 mmg ikkhlas dlm menzahirkan perassan dorgkan..so jgn malu nk bermesra dgn anak2...sya slalu tkt klu bla dorg dh meningkat besaq dorg dh x nak peluk2 sya....:(

ok...yg kat atas tue tips umumla yg blh kita buat utk anak2...nak ingt,ingt 3P ja k...

Sya nk kongsi jgk tips biasa yg sya rasa penting utk mommy2 yg bekerja mcm sya.dan yg slalu tinggalkan anak2 utk tuntutan kerja.

Tips Sebelum tinggalkan anak2

1. Pastikan sebelum kita berkursus ambk masa utk bagitau anak syurga kita yg kita terpaksa tinggalkan dorg.yg nie mmg sya selalu buat.bla dpt tauja nk kena outstation sya akan ckp dgn anak2..bkn apa,sya tkt dorg terkejut bla kita tiba2 trus x de.penting benda nie utk memastikan dorg get ready.smala mcm kita kan.kematian yg mengejut pasti mmg memberi kesankn...berbanding org tue mmg dh sakit dan mmg kita dh get redy if dia tinggalkan kita.

2. Reward sebelum
Taraaa...nie la benda yg budak2 paling suka...yg nie bkn klu kena outstation ja..kami suami isteri slalu make sure bonding time kami utk anak2 ada wlupn sibuk...kami slalu ambk waktu mlm utk kami bwk kluaq anak2...terpaksala kn.mlmja waktu yg ada utk keluar.tp slalu cek dlu dgn jadual takzkirah di masjid.heheh...make sure klu mak ayah yg berkemampuan blh bwk anak2 g holiday dlu sblm tinggalkan dorg..biar anak2 kita rasa dihargai...ewahhh...

Tips selepas balik outstation

1. Heheh..klu jdi anak2, dorg suka sgtla if mommy dorg blik outstation kan.Ok,same goes 2 me...sya mmg slalu buat benda nie.bkn sbb materialistik pnya org tau...tp sejauh mna kita menghargai anak yg kena tinggalkan tue.tp sya rasa ianya x menjadi kewajipan la.kami suami isteri bknnya yg jenis slalu belikn hadiah or mainan utk anak2.jdi sya ambk alternatif nie utk belikan anak2 hadiah.bkn mainanja...anak sya kategori x pndai sgt mntk mainannie if dorg x nmpak mainan tue.so rewar
d yg sya selalu bg adalh dlm bentu pakaian...haaaa,blhla dorg buat pkai nant.koleksi bajupn makin bertambahkn..ini depend kepada kemampuan mommy2 k

2. Haaa...yg nie pn dorg suka.mak ayah blh ambk masa bwk anak2 g jln2.bkn long holidayja.tp just percutian pendek.bkn apa.nk tebus balik masa anak2 yg kita dh curikan...apapn pastikn ianya berkualiti

ni muka puas hati dpt reward dr ummi...bwk g skolahja pn.ummi ada keja

TIPS MENCURI HATI ANAK, S.I.D, MOMMY BEKERJAYA


Buat mommy2 bleyla praktikkan tips yg saya share kat atas tue.yg mmg dh amalkan, JOM kita bina syurga dunia buat anak2 kita...sebagai JAMBATAN utk kita ke syurga...Amin...

Pesanan penuh cinta:
Ummu Tasneem & Kauthar
SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
0124322400
Daisypath Anniversary tickers
 

Search This Blog

Memuatkan ...

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya