18 September 2014

RESEPI DARI HATI : MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI


BISMILLAH WAL HAMDULILLAH

Jmpa lagi kita semua.harinie just nak sharing tentang resepi...nasi lemak?laksa penang?mee bandung?hehehe.no.no.no ok.hrnie sya nk share dgn anda semua bagaimana mudahnya menjemput rezki.Oh,sya bkn ustazah k..ustajah itu mungkin.hahaha.just nk berkongsi sedikit tips dan rahsia.utk detailnya blhja beli buku then baca sndiri.hahaha.kat sini saya nk share a few tips yg kita blh amalkn...sebenarnya menjemput rezki itu adalah lebey mudah dari mencari rezeki..Jom sama2 kita berkongsi...

Tips2 Mudahnya Menjemput Rezeki

1. Bersyukur kepada Allah dalam setiap perbuatan.Bersyukur atas sebanyak mana pn rezki yg Allah berikan. jgn asyik rasa x ckupja.

2. Utamakan beribadat terutamanya solat 5 waktu. kemudiannya solat TAHAJJUD dan diikuti solat DHUHA

-“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

Fadhilat Solat Tahajjud
-Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah.

Fadhilat Solat Dhuha
-Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. 

Firman Allah dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

3. Beristigfar kepada Allah
“Barang siapa memperbanyakkan istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)
- Beristigfar bukannya sesuatu perkara yg susah.sambil melakukan sesuatu pekerjaan kita blh sambil beristigfar dan berzikir kepaada Allah

4. Berbakti dan mendoakan ibu bapa

Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda:

“Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim) 
Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.:

“Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah ) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

5. Bersedekah dan membuat kebajikan

Ibnu Abbas berkata:

“Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

6. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu

Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki. 

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya ‘Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

InsyaAllah sya akan tmbah lagi info berkaitan perkongsian ini...Sebahagian dr amalan diatas diharapkan dapt menjadi kunci buat sya dan kwn2 semua utk diamalkan.Bagi SID dlm kumpulakn GMF,sebahagian dripadanya dah termasuk dalm Master Checklist kita.Diharpkan ia dpt menjadi rutin dalm hidupan seharian.


Ikhlas penuh cinta:
Ummi Tasneem & Kauthar



Diary Bakal WAHM:SHAKLEE Lover

BISMILLAH WAL HAMDULILLAH


ewahhhh....klu tgok tajuk,kemain lagi dia,hehehe.sesi mengimbau kenangan gitu.eceh.x delah,act sya dh ada blog hmpir 6thn.cuma org kta x effectiveja.hahah.last renovate rumah cinta nie dlm awai thn hrtue.sjak sya mmg nk menjadikn blog as one medium to share about the healthness of shaklee:)..alhamdulillah,melabur ckit utk dptkn blog yg comelnie..comella sgt..k lah wlupn dh lama tp adaja yg blum kenai sye nie.he...he

nama diberi fakhrati aziz yg bermaksud kemegahanku..haaaaha.jgn poyo fakrati..nama syani susah sikit nk sebt..so klu org sebt mst ada mcm2 versi.umur?muda lgi oiiii.sweet 30.hahahah.lahir 25 April 84. anak kelahiran penang mari tp dibesarkan dkedah.so smpai skrgpn sya kar kedah..mak asal penang dan ayah purely kedah.anak ke 3 dr 8 beradik.2lelaki+6Perempuan..oiiiii,panjangnya lahai klu nk crita pasai adik bradik.smpan 10 thnpn blum tentu hbis crita..heheeh
masuk skolah menengah di maktab mahmud alor setar.klu kat kedah skolah agama nie la yg paling fames..kami skolah pempuan saja waktunie.dr f1 smpai f5.hehhe.kira sya ni anti lelaki jgkla dlu2.kikiiki..sya duduk asrama dlu.so pgi pegi skolah,ptg blik.slalunya bnykja aktvt.dgn usrahla,kelab dan persatuan pn ada.smaja mcm skolah biasa cuma bezanya kami belajaq 21 subjek.fuhhh!!bnykkan.hahaha.subjek hadis,tafsir,qawaid,sirah,balaqah,nahu,sorof,haaaaa.bnyk lagila.heheh.ehhh,pnjang gak crita zaman nakai sya nie.maklumla,kami skolah pempuan sjakn.klu geng sya,stakat lari blik tue dh biasa.siap berjemaah lgi.hahaha

Ok..hbis spm 2001 sya smpat ambk lower 6 dlm 2 bln mcmtue.then dpt offer diploma kat uitm kelantan.tgu apa lagi,cabutttt.hahaha.kan uitm machang sya blajaq kos pengurusan maklumat.satu batch sya ada 3 kelasja.sekelas dlm 35org.laki adala beberapa ketoi.heheh..haaaa,time buat dip nie kami geng buaih2 gak.bknla buaih mna.org kata nakai..even group sya 6org,kami ada 3org bertudung labuh.p kelas lewat tue dh biasa.tidoq dlm kelas,kamila juara.kikkiki.oleh kerana sekelas dlm 35org,kami ditatang bagai minyak yg penuh.ceh,minyakla sgt.walhal lecture meluat x sangga dah..stelah tamat 3 purnama,hbisla ngaji.dpt smbg bt degree kat uitm puncak perdana lak.2 purnama maka tamatlah sudah pengajian diperingkat degree.hehehe.

hbis blajaq 2008 sya join MARA sebagai pegawai perkhidmatan pendidikan siswazah aka cikgu.dipostingkan sebagai Guru Media kerana sya graduate dlm bidang library science..maka bermulalah tugas sebagai seorg guru. Mula berkhidmat bln 5 2008.dan bertunang pada bulan oktober 2008.haaaa.nk crita pasai jodoh pulaknie.heheh.fuhhhh!!!penuh nostalgia.Alhamdulillah,wlupn en.suami bknlah cinta pertama sya.coihhhh,brapa bnyk cinta hg ada fakrati oiii.hehee.xlah,dlu adala suka2 kn.hikhikhik.ok2,wlupn en.suami bkn cinta pertama sya,biarlah dia menjadi cinta terakhir sya.huwaaaa.nk bnjir pulak rasanya.




WAHM, Pengalaman, Work at Home Mother, SHAKLEE, BREASTFEEDING,
Lots of Love: Ummi dan Baba
Taraaa...gambaq perkahwinan kami.

Sya dikenalkan dgn en.suami dlm bulan Ogos mcm tue.1st time dia kol sya pas kazennya ambk no tepon sya dr my mom...kami jmpa skali,then dia decide utk kami bertunang.biasala,org tuakan.hahaha.dia mcm x sabaq sikitla.dh tua almaklumla.beza umur kami 5 thn jgk.alhamdulillah perbezaan yg bnyk tuela membuatkan kami dpt bersama.org tua dan org muda yg bnya ragamkan.en.suami sya pendiamja orgnya...menerima sya seadanya....5bln kami kenal,then 5bln strusnya kami bernikah...kemudian sbln lpas tue kami berkahwin.Alhamdulillah sehingga hrini dh 6thn usia perkahwinan kami.kiranya masuk fasa ke2.fuhhh...bru melalui fasa perkenalan rasnya.bertunang dan berkahwin 2 fasa yg berbeza.now kami diserikan dgn 2 cahaya mata.


BREASTFEEDING, Pengalaman, Shaklee, WAHM, Work at Home Mother, Penyusuan Susu Ibu


si kakak- Tasneem Nur Amni
si adik-Amal Nur Kauthar....2,2 adalah gegirl..heheh.doakan next boboy plak ye..heheh...

Tediaaa.panjang kisahnya....lepas dpt anaknie naluri keibuan kita seorg wanita makin bercambahkn.begitulah jugak sya..ank yg sulung adalah seorang penghidap asma...wlupn hati dan naluri sya sentiasa menafikannya.sehinggakan en.suami pn x bgi si kakak pkai dan guna inhaler(hrpnya waktu kecikjala tasneem semput).saya mula menggunakan produk shaklee sejak mengandungkan Tasneem.tp x cuba semua.just ambk mana yg terasa nak.sya dh mengenali Master Alin sejak 2010.dlu slalu jengok blog dia.then after dpt tasneem sya ambk set berpantang tuepn trial set.then teruskn dgn bf set...tp sya bodos sikit time tue.x tau pasai konsep supply n demand.so perjalanan penyusuan tasneem berakhir ketika sikecil itu 4 bln.eh,time tasneem jgk sya hmpir mengalami masalah jiwa..hahaha(crita lama,biarlah menjadi rahsia dihati sya)amnk b complex time tue.Alahmdulillah sedikit sebanyak membantu....kemudian start menggunakan Herbal blend+basic H sebb tasneem ada exzema.slalu demam...oh,sgt sedey waktu nie.dlm hati slalu mengharap dpt dok umah utk jga Tasneem fulltime.lagi pressure sbb sya start sambung blajaq waktu Tasneem berusia 30hri...fuhhh,touching sungguh alkisahnya...rupanya bru terpk yg jdi cikgunie bknnya mudah.penuh pancaroba...g kursusla...huwaaaa...oh,sungguh sadis....

Moga dgn platform sya bersama SHAKLEE  ini Allah akan mempermudahkan urusan sya utk jadi Work at Home Mother....biarlah lalauannya susah,pasti sya akan redah.berkongsi kelebihan dan khasiat SHAKLEE adalah matlamat sya sebagaimana berjayanya sya BF sikecik kami(si gemok yg bongsu)...act bnyk lagi nk mengarangnie.biarlah ia menjadi entry yg seterusnya.hehehe.


Ikhlas penuh cinta
Ummi Tasneem & Kauthar

16 September 2014

Supplement Cinta

Bismillah walhamdulillah
Dh lma x post somethingkn.hehhe.lappy buat hallak dgn internet yes yg asyik "no" ja sokmo..huwaawa.susah jgk bla en.streamyx rosak wal x blh gna..
Jom! Nak share sikit pasal vitamin cinta kat atas Tue.vitamin cinta a.k.a set asas kulit yg terdiri dr vitamin C dan Vitamin E..

Fungsi Vitamin C
-merupakan anti oksidan semulajadi
-mengekalkan integriti sel
-mengekalkan kesihatan Gigi,gusi,Otot Dan saluran Sarah
-Mengurangkan simptom alergik

Fungsi Vitamin E
-melawan penuaan PRA matang kulit
-mengurangkan risiko sakit jantung
-menyokong prestasi otot Dan mempercepatkan pemulihan
-antioksidan

Alhamdulillah sya pn bru start consume vita e+vita c..nnt kita akan share lagi testimoni2 hebat..hehhe.

Moga dpt manfaat bersma tentang fungsi supplement cinta Nie

Ikhlas penuh cinta;
Fakhrati Aziz
Shaklee Independent Distributor
0124322400

Daisypath Anniversary tickers
 

Search This Blog

Memuatkan ...

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya