31 Julai 2013

Tips Tambah Susu Ibu


Bismillah wal hamdulillah

5 Cara Berkesan Tambah Susu Ibu

Cabaran ibu menyusu yang paling sinomin adalah susu sedikit. Ketahui 5 Cara Berkesan Tambah Susu Ibu. Buat dengan istiqamah, insyaallah susu ibu yang sedikit akan bertambah banyak.

5 Cara Berkesan Tambah Susu Ibu

1.Tambah Masa dan Kekerapan
Konsep asas dan wajib dibuat jika mahu tambah susu ibu. Susu ibu terhasil dari konsep supply dan demand. Lebih permintaan (demand) lebih susu yang akan terhasil (supply). Ibu perlu kosongkan payudara bagi menghasilkan lebih susu. Caranya pam 10-15 minit selepas anak menyusu. Tahukah ibu hormon pengeluaran susu (hormon prolaktin) banyak terhasil selepas jam 12 tengah malam hingga 6 pagi. Ambil peluang, bangun dan pamlah. Jangan diikutkan sangat kesedapan tidur. Seelok-eloknya pamlah 2-3 jam sekali, bagi menjamin supply susu ibu. 

Jika ada dirumah, susukanlah anak sekerap mungkin. Bayi adalah peransang yang paling baik untuk pengeluaran susu ibu. Waktu dipejabat, cuba sebaiknya untuk ikut jadual mengepam. Jadual mengepam yang konsisten juga faktor baik menambah susu ibu. Lebih baik, tuliskan jadual mengepam dan catat hasilnya. Barulah ibu lebih bersemangat.

2. Minum Air Paling Kurang 2 Liter
Air adalah elemen paling penting bagi penghasilan susu ibu. Ini tak termasuk jus, air teh, milo dan sebagainya. 2 liter air kosong setiap hari. Gunalah botol bagi menyukat berapa lier yang telah diminum. Air kosong sangat bagus bagi kesihatan yang optimum. Jadi minumlah air kosong ya.

3. Makanan Seimbang
Ibu perlu jaga pemakanan. Jangan hanya diikut nafsu makan. Makan banyak tapi tak cukup khasiat juga tak guna. Jadi makanlah dengan ideal. Pilih menu yang seimbang. Untuk menjaga berat badan, usah makan sekali banyak. Tapi makanlah sikit-sikit dengan kerap. Paling penting sarapan. Jadi cubalah sebaiknya untuk tidak lupa bersarapan di waktu pagi. 

Lebih baik lagi, amalkan pengambilan supplement. Ini bagi melengkapkan sumber vitamin dan mineral yang tubuh ibu perlukan. Pemakanan ibu yang sihat akan menghasilkan susu yang sihat untuk anak. Selain itu kesihatan mental juga perlu dijaga. Elakkan stress, kerana ianya boleh menjejaskan susu yang akan terhasil. Jadi ibu menyusu pastikahlah yang kalian sihat fizikal dan mental. Barulah impian menyusukan anak hingga 2 tahun akan terlaksana. Ya, supplement perlukan sedikit pelaburan. Tapi apa salahnya kan, untuk diri ibu juga. Bukan sekadar pakaian dan beg yang branded. Tapi usahakanlah untuk jaga kesihatan badan. Bukankah batang tubuh nie Allah amanahkan untuk kita jaga.

4. Makan Penggalak Susu Ibu
Ibu boleh mengambil makanan yang menggalak susu ibu, seperti oat, daun pegaga, halba, lobak putih, longan, alfalfa dan sebagainya. Ini hanya akan berkesan jika cara 1 dan 2 telah dibuat. Jika tak buat cara 1 dan 2, janganlah berharap susu ibu yang bertambah.

5. Ambil Pil/Suntikan Hormon
Ini jalan terakhir. Sebelum ambil, jumpa doktor dan minta konsultansi. Jangan lupa semak jika susu yang sedikit adalah disebabkan oleh perkara lain seperti mengandung, datang bulan, anemia dan sebagainya. 

5 Cara Berkesan Tambah Susu Ibu akan lebih berkesan sekiranya ibu tambah dengan doa kepada-Nya. Pasanglah niat seawalnya untuk menyusukan anak. Mohon pada Allah agar diberikan kekuatan dan semangat kuat untuk meneruskan penyusuan hingga 2 tahun.

Dan jangan terlampau fikirkannya. Cukup ke susu aku? Boleh ke aku pam di pejabat? Apa kata kawan-kawan dan sebagainya. Just do it. Susukanlah anak dan pamlah diwaktu pejabat dan rumah. Insyaallah jika ibu usaha sungguh-sungguh pasti susu ibu pun sungguh-sungguh nak keluar.

Jadi cubalah 5 Cara Berkesan Tambah Susu Ibu!!

ummi:blh p.m sya utk dptkn set penyusuan dari shaklee

call/p/m:0124322400
whatsapp:0147134806

Slimming Set Shaklee


Bismillah wal hamdulillah




Untuk kuruskan badan,kita semua perlu melalui 3 proses utama.Ramai yang tidak berjaya kuruskan badan walaupun dan ambil pelbagai produk dan mencuba pelbagai cara.Jadi 3 proses utama tu perlu kita lalui untuk memastikan usaha kita bejaya dan memperoleh  apa yang kita impikan..Meh saya terangkan 3 proses tu?


-DETOX / BUANG

Proses Detox sangat penting kepada mereka yang ingin menurunkan berat badan.Untuk anda yang masih tak tahu apa itu proses Detox,Detox ini adalah satu proses untuk membersihkan usus.Melalui proses Detox ini segala toksin dalam badan,lemak dan lendir yang melekat pada dinding usus akan dikeluarkan melalui pembuangan air besar.Selepas usus dibersihkan barulah segala nurtien yang baik akan mudah diserap ke dalam badanpada tahap maksimum.Jika anda mengalami masalah sembelit,herb-lax dan alfalfa adalah pilihan terbaik.Tetapi herb-lax tidak sesuai dimakan oleh ibu yang menyusukan  bayi.Tapi jangan risau ibu menyusu tetap boleh melalui proses Detox  yang lebih lembut dengan pengambilan alfalfa.Apabila usus sudah dibersihkan dan dicuci sepenuhnya, ini dapat mengelakkan perut dari buncit. Selain dari memudahkan proses penghadaman

2- BINA / PROTEIN
Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sehingga 35%.Selain itu,protein juga membnatu meningkatkan metabolisme tubuh dan meningkatkan perkembangan otot.Lebih menarik,protein mampu menjaga nafsu makan kita dan menjaga otot supaya bebas lemak.Shaklee menawarkan 2 produk yang mengadungi Protein terbaik sebagai makanan tambahan untuk anda yang ingin mengusukan badan.Cinch Shake adalah antara minuman protein berperisa yang sedap dan hanya sesuai di ambil oleh ibu yang tidak menyusukan bayi.Kandungan kalori Cinch Shake yang terlalu rendah dikhuatiri  akan menggangu tumbesaran bayi.Jadi,untuk anda ibu-ibu yang menyusukan anak ESP atau Energizing Soy Protein adalah pilihan terbaik. Selain daripada membantu ibu dalam usaha menguruskan badan,Esp juga membantu memperbanyakkan susu ibu dan membantu ibu memekatkan hasil susu perahan.

3- BAKAR / LECITHIN

Dalam proses membakar lemak dan memecahkan lemak serta menghalang penyerapan minyak dalam badan,Shaklee menyediakan 2 pilihan vitamin yang mana kedua-dua ini boleh diambil oleh semua.Tidak kira ibu menyusukan anak atau tidak.Omega Guard dan Lecithin adalah pilihan terbaik untuk membantu proses bakar.Omega Guard mampu membuatkan anda rasa kenyang lebih lama.Di mana ia berfungsi sebagai agen yang mampu membuatka  anda kurang selera makan selain daripada membantu memecahkan lemak.Lecithin pulak,berfungsi sebagai pelarut kolestrol dan lemak-lemak tepu yang lain.Lecithin menyebabkan lemak terapung dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat semula pada badan.

Kalau berminat dengan produk di ats,jgn malu segan...blh p.m sya yek

FB: Fakhrati Aziz
Fakhrati Aziz & Azman Abu bakar
Shaklee Independent Distributor
i.d : 928633
p.m/call:0124322400
whatsapp:0147134806

17 Julai 2013

Anak SHAKLEE saya


Salam Ramadhan ke-8 Buat semua
Alhamdulillah...dh 8 hri rupanya kita berpuasakan...moga Allah beri kita kekuatan hingga ke penghujung Ramadhan kali ini...hmmm,pgi td tgok2 jam,eh...17hb rpanya.oh!!!genap 11bln sikecik sya..Amal Nur Kauthar...Telaga Cinta kami Suami Isteri..oh,11bln jgk sya dh breastfeed si Kauthar nie.Alhamdulillah,Allah permudahkn urusan saya kali nie.Betapa berharapnya sya agr dpt menyusukan Kauthar till 2years.InsyaAllah moga Allah makbulkan walaupun kadng terasa juga sedikit kesulitan.Saya dh x smpt nk buat stock sekrg utk Kauthar.Alhamdulillah jugak bla stat 6bln,Kauthar stat makan,sya kurangkn stok yg dibekalkan ke Taska...dri 5botol,jd 3 botol...skrg dah nazak...Jdi 2 botolja..huhuh..siankn anak ummi.nant pas raya ummi cuba daptkn balikya utk syg ummi...

13 Julai 2013

TIPS BERPUASA BAGI WANITA HAMIL


Salam Ramadhan Buat Semua...
Disini sya sharekn beberapa tip buat ibu2 mengandung...Mai pakat2 share...

1- Sukat air masak dalam botol sebanyak 2 liter dan mulai meminumnya semasa berbuka sehinggalah waktu imsak. Jika mampu boleh minum 2.5- 3 liter air. Kekurangan air adalah punca utama kita akan berasa tidak sihat dan keletihan semasa berpuasa.

2- Pastikan anda mengambil banyak prot
ein misalnya kekacang, daging dan telur.

3- Protein amat diperlukan dalam tumbesaran bayi selain ianya memberi tenaga dengan lebih lama berbanding karbohidrat.

4- Elakkan makanan bergula kerana ianya akan menyebabkan paras gula tinggi dan rendah secara mendadak yang menyebabkan anda berasa pening atau pitam.

5- Elakkan makan makanan bergoreng dan berlemak contohnya samosa, popia goring dan lain-lain. Ini kerana makanan berminyak dan berlemak mempunyai khasiat yang rendah walaupun mengenyangkan.

6- Kurangkan atau lebih baik elakkan daripada meminum kopi dan the. Ia mengandungi kafein yang boleh menyebabkan anda kehilangan air melalui diuretic (kencing).

7- Makanlah 3 biji kurma sebagai penambah tenaga dan minumlah susu.

8- Elakkan berjalan jauh dan elakkan dari terdedah kepada cuaca panas kerana ia mempercepatkan dehidrasi.

9- Kurangkan kerja-kerja berat.

10-Tingkatkan pengambilan makanan berserat tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan kerana ia membantu dalam memberirasa kenyang yang lebih lama.

11- Perbanyakkan membaca Al- Quran, berzikir dan mendirikan solat sunat.

12- Ambil supplemen tambahan jika perlu disamping memastikan anda makan vitamin mengandung anda. Supplemen tambahan cadangan kami ketika berpuasa :

Bersahur: Mighty 3 Gems ( ESP + Meal Shakes + Performance Drink) + Oat .

Selepas Berbuka : Omega Guard + B Complex + VitaLea + Vita C

Ingat ibu-ibu mengandung yang gojes sekalian, jangan sesekali skip sahur! Sahur ni amat penting untuk memastikan anda kekal bertenaga dan cergas sepanjang hari. Ia juga penting agar kita dapat membekalkan nutrient secukupnya buat bayi dalam kandungan tanpa menjejaskan kesihatan diri sendiri.

Bersahur sangat penting jika anda berpuasa. Ia akan mengekalkan tahap tenaga anda pada waktu siang. Jangan tinggalkan sahur kerana ia dapat membekalkan anda dengan nutrien-nutrien penting dan tenaga yang anda perlukan untuk kekal cergas pada waktu siang. Ia juga akan mengurangkan simptom-simptom kelaparan seperti sakit kepala dan mengantuk. 

8 Julai 2013

Testimoni mealshake

Published with Blogger-droid v2.0.4

Ramadhan Calling!!!!!

Salam Pertemuan semua...Salam Syabaan 28...dah  bersedia nk smbut Ramdhan anda 2hr lagi?
Saya cuba sediakan yg terbaik utk Ramdhan kami anak beranak tahun nie...

Tara!!!!!!!!
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

^^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^






Jom, kita tengok apa khasiat minuman ini...

Energizing Soy Protein (ESP) :
- Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel.
- Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar,
- Membekalkan tenaga,
- Memberikan rasa kenyang
- Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat
- Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit
- Membanyakkan susu badan (milkbooster)
- Membantu mengekalkan kepejalan otot
- Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal
- mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat

Meal Shake :
- Ianya multivitamin a.k.a pemakanan lengkap. Rasanya sangat sedap seperti rasa ice cream vanila tp dlm bentuk serbuk.
- Meal Shakes Shaklee adalah salah satu pilihan pemakanan yang diberi jolokan ‘easy-on-the-go meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian.
- Meal Shakes sesuai untuk kanak-kanak yang aktif dan tak boleh duduk diam. Sesuai juga buat mereka yang tidak sempat mengambil sarapan dan hidangan yang seimbang. Juga membekalkan nutrisi kepada mereka yang sukar untuk menelan supplemen dalam bentuk pil terutama warga tua.
- Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
- Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
- Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.
- Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran.

**Meal Shakes Shaklee boleh diberikan kepada bayi bermula 1 tahun (jika tidak menyusu ibu) dengan dos 1/2 sudu kecil sahaja. Bagi kanak-kanak di bawah usia 4 tahun, Meal Shakes Shaklee boleh diberi dalam kuantiti yang sedikit untuk membenarkan tubuh mereka membina ketahanannya secara independent.

- Meal Shakes Shaklee juga boleh diambil sekiranya anda mahu menguruskan badan (selain rangkaian produk dalam program Weight Loss Shaklee iaitu Cinch) kerana kandungan protein dan seratnya memberi rasa kenyang untuk tempoh yang lama. Bezanya dengan Cinch, antaranya ialah Cinch mengandungi Leucine untuk menjaga otot semasa program turun berat dijalankan.
Siapa yang sesuai mengambil Meal Shakes Shaklee?
* Kanak-kanak
* Ibu menyusu yang mahu menguruskan badan
* Ibu hamil yang mengalami alahan dan sukar untuk makan hidangan yang lengkap dan seimbang
* Mereka yang mengalami masalah untuk menelan vitamin dalam bentuk pil
* Warga tua
Selain itu, Meal Shakes Shaklee boleh digunakan untuk menggantikan minuman berkafein.

Performance drink :
- Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
- Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
- Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
- Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
- Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.
- Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia bole tolong cegah dehydration tu.
- Penghidratan lebih cepat berbanding air (Oren)
- Bekerja atau bersukan menyebabkan kekurangan nutrisi penting dalam tubuh. Shaklee Performance merupakan pilihan paling ideal yang berupaya menghidrat lebih cepat berbanding air dan mebekalkan tenaga untuk kegiatan harian anda.
- OptiCarb® pilihan eksklusif untuk tenaga yang berpanjangan.
- Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.


p.m sya laju2
-fakhrati aziz
-i.d 928633
-0124322400
info kredit:adjam 84

1 Julai 2013

Promo Julai

Salam Pertemuan.
Alhamdulillah dh masuk Julai rupanya.
Jom kwn2...kita tgok apa promo bulan Julai ini...hehehe

GLA COMPLEX, 60 capsules [Harga Runcit : RM91.25] 

GLA = Gamma Linolenic Acid, 

sumber terbaik Omega-6 KEBAIKAN : 
*Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid 
*Membantu meningkatkan kesuburan 
*Melegakan PMS (sindrom pra-haid) 
*Membantu dalam menangani menopus 
*Menguatkan kuku dan rambut 
*Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri 
*Membantu menangai ekzema dan masalah inflamasi kulit *Melegakan simptom akibat artritis reumatoid *Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
*Menguatkan imuniti tubuh 
*Memperlahankan proses penuaan 
*Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung 
*Mengawal kencing manis dan darah tinggi 
*Mengawal kolesterol, mengelakkan penambahan berat 
*Untuk fungsi saraf 
*Membantu masalah prostat lelaki dan kerap kencing 
*Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak autisme dan hiperaktif dan sukar menumpukan perhatian terhadap pelajaran 

 KENAPA GLA SHAKLEE BERBEZA DENGAN YG LAIN? 
 * diekstrak dari Borage Seed yang mengandungi 2 kali ganda GLA dari Evening Primose Oil (EPO), sumber popular GLA 
* 3 kali lebih berkesan dan lebih bioavailabiliti dari EPO 
*Digabung dengan minyak bunga matahari dan vitamin E untuk lebih berkesan 
*Dipelihara dengan sistem ShakleeGuard yang dipatenkan bagi memelighara kesegaran dan keberkesanannya
Daisypath Anniversary tickers
 

Search This Blog

Memuatkan ...

Followers

About Me

Foto Saya
Fakhrati Aziz
Isteri kepada seorang suami,Ummi kepada seorg little khalifah, anak kepada seorang ibu..Juga seorang pendidik, permaisuri di baitul Amni...Segala Penulisan adlh hasil rencah perjalanan hdup kami...Ummi,Baba dan Tasneem...
Lihat profil lengkap saya